Life Fehér Patrik 2024. 07. 25.

4 olimpiai különlegesség, amire érdemes lesz figyelni

Pénteken hivatalosan is elkezdődik a nyári olimpia Párizsban, ennek alkalmából mutatunk négy sportágat, ami újdonságával vagy épp formabontóságával kiemelkedik idén.

Július 26-ától augusztus 11-éig a világ sportkedvelő fele Párizsra szegezi tekintetét az olimpia miatt. A XXXIII. nyári ötkarikás játékok négy sportágáról hoztunk most érdekes tényeket, melyek miatt kiemelt figyelem is övezheti őket – egy ezek közül pedig máris zárójelbe teszi cikkünk első mondatát!

Az úszószámokat medencékben, valamint a Szajnában tartják majd, de szörfözni itt nem lehet. Ők a szintén Franciaországhoz tartozó Tahiti szigetére, a Csendes-óceán közepére utaztak, hogy ott küzdjenek meg az érmekért már július 27-én (Kép: Ben Thouard-Pool/Getty Images)

Az úszószámokat medencékben, valamint a Szajnában tartják majd, de szörfözni itt nem lehet. Ők a szintén Franciaországhoz tartozó Tahiti szigetére, a Csendes-óceán közepére utaztak, hogy ott küzdjenek meg az érmekért már július 27-én – így dől meg cikkünk első mondata, azaz nem csupán Párizsra figyelünk majd (Kép: Ben Thouard-Pool/Getty Images)

Teljesen új sportként megjelent a breaktánc (angolul) breaking, melynek utolsó válogatóját pár hete éppen Budapesten rendezték. A táncosok itt egymás ellen fognak párbajozni, így a döntőig többször is pörögni-forogni kell a srácoknak és lányoknak - előbbiek augusztus 10-én, utóbbiak augusztus 9-én küzdenek meg egymással (Kép: David Balogh/Getty Images)

Teljesen új sportként megjelent a breaktánc (angolul breaking), melynek utolsó válogatóját pár hete éppen Budapesten rendezték. A táncosok itt egymás ellen fognak párbajozni, így a döntőig többször is pörögni-forogni kell a srácoknak és lányoknak – előbbiek augusztus 10-én, utóbbiak augusztus 9-én küzdenek meg egymással (Kép: David Balogh/Getty Images)

Talán az egyik legizgalmasabb vizes sportág az olimpián a szlalomkajak. Ebből idén rendeznek olyan verziót is, ahol nem pont az óra, hanem egymás ellen is versenyezniük kell. Ez a kajak cross: négyen indulnak majd egyszerre, és összesen nyolc kapun kell átnavigálniuk magukat az ellenfelek előtt augusztus 2-től 5-ig (Kép: Alex Davidson/Getty Images)

Talán az egyik legizgalmasabb vizes sportág az olimpián a szlalomkajak. Ebből idén rendeznek olyan verziót is, ahol nem pont az óra, hanem egymás ellen is versenyezniük kell. Ez a kajakcross: négyen indulnak majd egyszerre, és összesen nyolc kapun kell átnavigálniuk magukat az ellenfelek előtt augusztus 2-ától 5-éig (Kép: Alex Davidson/Getty Images)

Mostantól nem nevezhetjük a szinkronúszást kizárólag női sportnak: Párizsban a férfiak is medencébe ugorhatnak. Programjuk augusztus 5-én kezdődik és 10-éig tart majd (Kép: Adam Pretty/Getty Images)

Mostantól nem nevezhetjük a szinkronúszást kizárólag női sportnak: Párizsban a férfiak is medencébe ugorhatnak. Programjuk augusztus 5-én kezdődik és 10-éig tart majd (Kép: Adam Pretty/Getty Images)

A First Classon az elmúlt hetekben több cikkben is foglalkoztunk az olimpia érdekességeivel, legyen szó éppen az érmekről, a sportolóknak kiosztott telefonokról vagy a magyarok aranygépéről. Olvass ezekről is!

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Ed Sloane/Getty Images