Life FIRSTCLASS 2024. 07. 25.

Népszerű teória dőlt meg a Balatonról

Sok éve terjed már a mondás, miszerint az Adriai-tengernél nyaralni olcsóbb, mint a Balatonnál. Most kiszámolták, tényleg így van-e.

Az utóbbi időben megszaporodtak azok a megszólalások, amelyek szerint jobban megéri Horvátországba utazni, mint a magyar tengernél nyaralni. De igaz ez? A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) számításai szerint nem feltétlenül. A VOSZ számításai szerint éttermi fogyasztáskor átlagosan 30 százalékkal, apartman bérléskor 35 százalékkal magasabb árat kell fizetni a tengerparton, mint a Balatonon. A 3 és 4 csillagos szállodáknál lehet a Balaton kissé drágább – írja elemzésében Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Az ár-összehasonlításban a leggyakrabban választott szálláshelyek és vendéglátóipari termékek átlagos árait vették figyelembe a horvát tengerparton, illetve a Balaton-parti településeken. Hasonló méretű és turisztikai jelentőségű települések kerültek nagyító alá: Horvátországból Rovinj, Pula, Makarska, Zadar, Sibenik, Rijeka és Fazana, Magyarországról pedig Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonfüred, Balatongyörök, Balatonlelle, Balatonrendes, Balatonszárszó, Gyenesdiás, Keszthely, Révfülöp és Siófok.

Csaknem száz középkategóriás, legalább 4+ Google-értékeléssel rendelkező étterem és büfé árait vizsgálták. Egy kétgyermekes család költségei a következőképp alakulnak (az összehasonlításnál 392 forintos euróárfolyamot használták). A felszolgált italokért átlagosan 78 százalékkal, a pizzáért 40 százalékkal, az éttermi főételekért 46 százalékkal kell többet fizetni az Adriánál, mint a Balatonnál.

Kép: VOSZ-gyűjtés

Kép: VOSZ-gyűjtés

Forrás: Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége