Life Fehér Patrik 2024. 07. 29.

A robotkutyák után itt a házi robotmacska is

Kedvenc robotnégylábúnk már lehet macska is: a cuki külsőbe csomagolt gép nem csak szórakoztat, de őrzi a házat és az egészségünkre is figyel.

Az élet számos területén bevetettek már négylábú robotokat. Ezekre egységesen a robotkutya nevet alkalmazta a szakma és a laikus közönség is, egész egyszerűen azért, mert erre hasonlítottak a legjobban – a Boston Dynamics híres gépe például egészen agárszerű.

Vannak már civil használatra tervezett, még inkább kutyaszerű robotok is, a gépi házi kedvencek között azonban találunk macskát is. A Maicat nevű, japán fejlesztésű macska nagyon cuki külsőt kapott, a borítás alatt azonban rendkívül fejlett szerkezetről van szó.

A robotkutyák után itt a házi robotmacska is

A cica hús-vér társaihoz hasonlóan szabadon mászkál a lakásban, persze csak azok után, hogy feltérképezte szenzoraival a környezetét. A tereptárgyak felismerésében és a virtuális térkép összerakásában mesterséges intelligencia is segít neki, ahogy például abban is, hogy felismeri az embereket és reagál rájuk, ha azok interakcióba akarnak lépni a robottal. Kamerája felismeri a vizuálisan leolvasható hangulatokat, érzéseket, viselkedéseket is, és ezekre is a megfelelően reagál a gépcica eszköztárával: utóbbi OLED-szemeket és egy hangszórót jelent.

Bármilyen baj, probléma esetén a robot figyelmeztetést is tud küldeni a hozzá tartozó mobilalkalmazáson keresztül, de itt lehet beállítani azt is, hogy amíg nem vagyunk otthon, figyeljen a lakásra, vagy éppen segítsen edzéstervünk teljesítésében.

A robotkutyák után itt a házi robotmacska is

A Maicat már gyártásba került, miután korábban a Kickstarteren igen sokan támogatták a projektet. Előzetesen egy robotot 699 dollárért (250 ezer forintért) kínáltak, a későbbi, sorozatgyártásban készült darabok valószínűleg drágábbak lesznek.

Forrás: Maicat