Life Fehér Patrik 2024. 07. 30.

Egy kutatás szerint életveszélyes, ha nem szexelünk eleget

Meglepő kutatási eredményeket közöltek nemrég: nagyobb eséllyel halnak meg korábban azok, akik ritkábban élnek nemi életet.

Kapcsolat a depresszió, a szexuális gyakoriság és a halálozás között: egy országos reprezentatív tanulmány eredményei – ezzel a címmel jelent meg az Egyesült Államokban nemrég egy kutatás. A cím mögött nincs semmi trükközés, a tudósok tényleg azt vizsgálták, vajon van-e hatása, és ha van, milyen a nemi élet gyakoriságának életünk hosszára.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsék, a kutatók beleásták magukat több mint 2200 amerikai ember adataiba, akik 2005 és 2010 között nyilatkoztak arról, milyen a szexuális életük. A mezőnyt kettéosztották a korábban mért átlag alatti és feletti csoportokra – az országban a felnőttek átlagosan heti egyszer bújnak ágyba párjukkal.

Egy kutatás szerint életveszélyes, ha nem szexelünk eleget

Elemzésükből egyértelmű következtetéseket lehetett levonni: azok a nők, akik kevesebbszer szerelmeskednek, 1,7-szer nagyobb eséllyel haláloztak el 2015-ig, mint azok, akik a másik csoportba tartoznak. Férfiaknál ez az arány nem volt észlelhető, de azt kiemelték, hogy nemtől függetlenül depresszióra hajlamosabbak voltak azok, akik kevesebbet szexelnek. A depresszió viszont sajnos megtette hatását, ugyanis háromszor nagyobb eséllyel haltak meg, mint kiegyensúlyozottabb lelki – és nemi – életű társaik.

A kutatók megjegyezték, a szexuális aktivitás fontos a szív- és érrendszer általános egészségének megőrzésében, mert javítja a véráramlást és csökkenti a szívritmus-változékonyságot (szívfrekvencia-variabilitás).

Kép(ek) forrása: Getty Images