Life Támogatott tartalom 2024. 08. 01.

Baj lehet abból, ha hangosan horkolsz

Sokan azt gondolják, hogy ha valaki horkol, akkor csak mélyen alszik. Sajnos azonban komoly következményei lehetnek, ha valaki elhanyagolja ezt a jelenséget.

Ha te is ébredtél már úgy, hogy fejedhez vágtak egy párnát, vagy finoman beléd rúgtak az ágyban, jelezve, hogy hangosan veszed a levegőt, akkor az alábbi írásunk neked szól!

Mindenekelőtt azonban tisztázzuk, hogy mikor beszélhetünk horkolásról! A köznapi értelemben véve horkolás alatt általában a legtöbben azt értik, amikor valaki alvás közben hangosan lélegzik. A horkolás gyakran zavaró lehet a hálótársak számára, és az alvás minőségét is negatívan befolyásolhatja. És nem csak azért, mert mondjuk felébredsz a saját oroszlánhorkolásodra.

Ez okozza a horkolást

A kellemetlen jelenség hátterében többféle ok állhat. Az egyik a genetika. Vannak olyanok, akik eleve lazább garatizmokkal és -szövetekkel rendelkeznek. Alvás közben a garatizmok és a nyelv alatti szövetek ellazulnak. Ez a légutak szűküléséhez vezet, ami horkolást eredményez. Az elhízás növelheti a horkolás kockázatát, mivel a felesleges zsír lerakódhat a nyak körül, és ezáltal szűkítheti a légutakat.

A genetikai és testi adottságokon túl előfordulhat, hogy valamilyen külső behatásra kezdünk el horkolni. Ilyen lehet az alkoholfogyasztás, mivel ez ellazítja az izmokat, köztük a garatizmokat is. Nem kell tehát meglepődni azon, ha valaki egy átmulatott éjszaka után förtelmes horkolással boldogítja a ház népét.

Baj is lehet abból, ha hangosan horkolsz

Nem meglepő, de ha valaki nem fújja ki rendesen az orrát, akkor az is okozhat horkolást, de az orrsövényferdülés is felelőssé tehető emiatt a probléma miatt. Ha bokszoló vagy, akkor pedig szinte biztos, hogy ferde az orrod. Súlyosabb állapotot jelez, ha valaki alvási apnoéban szenved, mert ebben az esetben az alvás közbeni légzéskimaradás okozhatja a horkolást és az ezzel járó alvászavart.

Orvosra lehet szükség

És ezzel el is érkeztünk a probléma gyökeréhez. Az alvási apnoé miatt jelentkező horkolásnak ugyanis súlyos egészségkárosító hatásai lehetnek. A nyugtalanabb alvás miatt másnap kialvatlanság, fejfájás, csökkent koncentráció és aluszékonyság jelentkezhet. Ez igencsak veszélyes lehet a munkavégzés, a közlekedés, valamint a vezetés szempontjából. A kialvatlanság ugyanis jelentős mértékben lassíthatja a reakcióidőt.

Baj is lehet abból, ha hangosan horkolsz

Kevesen gondolnák, de a horkolás összefüggésbe hozható a szívritmuszavarokkal, emellett pedig magában hordozza a szívroham vagy a sztrók bekövetkezésének kockázatát. Egyes tanulmányok pedig arra világítottak rá, hogy akár 2-es típusú cukorbetegséget is előidézhet.

Éppen ezért, ha valaki állandóan és rendszeresen horkol, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost, hogy jobban megértse a horkolás okait, illetve, hogy felvázolja a lehetséges gyógymódokat. Nem szabad aggódni, ma már mindenre van megoldás.

HIRDETÉS

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Így tesz beteggé a stressz, ha nem vigyázol

Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: First Class