Life Fehér Patrik 2024. 08. 01.

Ellátta az első beteget a robotfogorvos

Jelentősen lerövidítheti a fogorvosnál töltött időt egy gép, mely nemrég egy élő emberen is végrehajtotta első beavatkozását.

Valószínűleg nincs ember a világon, aki szeretne fogorvoshoz járni, pedig fogaink egészségének megőrzéséhez vagy a meglévő problémák elhárításához ez elengedhetetlen. Legalábbis jelenleg még ez a helyzet, de lehet, hogy a közeljövőben ezen a téren is változás jön.

A Perceptive nevű cég, mely állítása szerint vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligenciát is felvonultató dentáltechnológiai megoldások terén, előrukkolt ugyanis egy robottal, melyet akár gépi fogorvosnak is hívhatnánk. Az automata rendszer persze még nem tud annyit, mint egy hús-vér fogorvos, de képességeinek jó fokmérője, hogy

ellátta első páciensét.

Arról nincs szó, hogy mi volt a beteg panasza, de azt elmondták, hogy a gép jelenlegi specialitása a korona felhelyezése. A Perceptive szerint ez a fogorvosnál két vizit és nettó két óra, míg a gépnek ehhez elég egy vizit és összesen 15 perc.

Ellátta az első beteget a fogorvos-robot

Ez a gyorsaság legfőképp a mesterséges intelligenciával felturbózott 3D-s képalkotó szoftvernek köszönhető. A rendszer egyáltalán nem használ röntgensugarakat, így nincs káros hatás sem, csak “fotóz”. A képekből az MI felépíti a száj belső 3D-s modelljét, beleértve a fogakat, az ínyt, de még a fogfelszín alatt futó idegszöveteket is. Ezek után ezt a térképet is használja a kívánt beavatkozás elvégzésekor a gép, melynek az sem probléma, ha a beteg ideges és izgága: a robotkar ennek megfelelően dolgozik.

Mivel egyelőre még csak a tesztek zajlanak, nincs a Perceptive-nek sem terve arra, mikor lehet ebből tényleges orvosi ellátásokra érett gép. Az egyedüli cél jelenleg a robot tudásának, képességeinek gyarapítása.

Forrás: Perceptive