Magic Fehér Patrik 2023. 09. 28.

Kész a gyógyszer, ami visszanöveszti a fogakat

Hamarosan embereken próbálják ki azt az új gyógyszert, melynek segítségével új fogakat növeszthetünk. Ha minden jól alakul, néhány év múlva bárki meg is veheti a készítményt.

Az emberek fogsora élete során egyszer, még gyerekkorban cserélődik: a tejfogak helyére megérkeznek a végleges fogak, melyeket aztán csak mesterségesen lehet pótolni.

Ez azonban változhat a jövőben, ugyanis egy japán gyógyszerészeti startup előállt egy olyan szerrel, mellyel visszanöveszthetjük a fogainkat. A készítmény igencsak előrehaladott állapotú: az állatkísérletek sikeresek és hatásosak voltak, és már küszöbön van az emberekkel végzett klinikai teszt is.

Utóbbi hamarosan kezdetét veszi, a tervek szerint 2025-től pedig olyan 2 és 6 év közötti gyerekeken is kipróbálnák a gyógyszert, akiknek egy ritka genetikai rendellenesség miatt 6 vagy több foguk hiányzik. Ha ezek a tesztek jól alakulnak, a készítményt 2030-ra engedélyezhetik, és megkezdődhet forgalmazása.

“Ezen dolgoztam végzős korom óta” – fogalmazott dr. Takahasi Kacu, a kutatócsoport vezetője. “Biztos voltam benne, hogy véghez tudom ezt vinni, ez minden fogorvos álma.” A gyógyszer trükkje egyébként annyi, hogy blokkolják az USAG-1 nevű gén működését: ennek az antitestje befolyásolja a fogak növekedését.

Forrás: Japan Times
Kép(ek) forrása: Getty Images