Life Fehér Patrik 2024. 08. 05.

5 fura sportág, melyek egykor szerepeltek az olimpián

Egyes sportágakkal napjainkban gyakorlatilag már nem is találkozni, de volt idő, amikor még az olimpia részének számítottak.

Kijelenthető, hogy négyévente, amikor nyári olimpiát rendeznek, a fél világ rácsodálkozik arra, milyen fura sportágak léteznek. A párizsi olimpia kapcsán az egyik ilyen népszerű felfedezés az amerikaiak részéről a kézilabda volt. Hozzá kell tenni, az idei ötkarikás játékok egyébként is adnak/adtak nekünk új néznivalót (erről korábbi cikkünkben ide kattintva olvashatsz).

Az alábbiakban azonban nem a jelennel, hanem a múlttal foglalkozunk. Olyan különleges sportágakat szedtünk össze, melyek egykor az olimpiai program részei voltak, de ma leginkább kikerekedett szemekkel néznénk, ha ismét látnánk őket.

Kissé nehéz rövid névvel illetni az 1904-es St, Louis-i olimpia azon számát, ahol az volt a lényeg, hogy egy medencébe kellett fejest ugrani, és az nyert, aki a legmesszebbre jutott a víz alatt, legfeljebb egy perc alatt. A győztes 19,05 méterrel nyert (Kép: Getty Images)

Kissé nehéz rövid névvel illetni az 1904-es St. Louis-i olimpia azon számát, ahol az volt a lényeg, hogy egy medencébe kellett fejest ugrani, és az nyert, aki a legmesszebbre jutott a víz alatt, legfeljebb egy perc alatt. A győztes 19,05 méterrel nyert (Kép: Getty Images)

1912-től 1948-ig a művészet is az olimpia része volt. Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpiák atyja fontosnak tartotta a test mellett a szellem edzését is (Kép: UPI/Bettmann Archive/Getty Images)

Jó móka a kötélhúzás, 1900-tól 1920-ig pedig még olimpiai érmet is lehetett érte kapni! Az erő mellett a stratégia is fontos szerepet kap ebben a sportban, így talán ez az, amit legszívesebben elnéznénk ma is felhozatalunkból (Kép: Bettmann Archive/Getty Images)

Jó móka a kötélhúzás, 1900-tól 1920-ig pedig még olimpiai érmet is lehetett érte kapni! Az erő mellett a stratégia is fontos szerepet kap ebben a sportban, így talán ez az, amit legszívesebben elnéznénk ma is felhozatalunkból (Kép: Bettmann Archive/Getty Images)

Régebben a lovakat sokkal szélesebb körben használták az ötkarikás játékokon. Voltak, akik messzire és magasra ugrottak velük - igen, létezett lovas magasugrás és lovas távolugrás is! (Kép: Allsport Hulton/Archive - Getty Images)

Régebben a lovakat sokkal szélesebb körben használták az ötkarikás játékokon. Voltak, akik messzire és magasra ugrottak velük – igen, létezett lovas magasugrás és lovas távolugrás is! (Kép: Allsport Hulton/Archive – Getty Images)

1900-ban Párizsban nemcsak olimpiát, de világkiállítást is rendeztek, így volt némi zavar a városba látogatók körében, hogy milyen eseményen vesznek részt – voltak sportolók is, akik maguk sem tudták, hogy hol vannak! Emiatt sem teljesen tiszta, hogy az uszkárnyírás hivatalos olimpiai sportág volt-e vagy sem, mindenesetre érmet osztottak érte (Kép: Weir/BIPs/Getty Images)

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Bettmann Archive/Getty Images