Life Kovács Miklós 2024. 08. 07.

Európában már másképp isszák a sört, mint régen

Változnak a sörfogyasztási szokások, Európában szép lassan egyre kevesebb sörösdoboz gördül le a gyártósorokról, de tartós az alkoholmentesek előretörése.

Tavaly az Európai Unió  országai körülbelül 32,5 milliárd liter alkoholtartalmú sört és további 1,8 milliárd liter alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sört termeltek a statisztikák szerint. Egyesített sörtermelésünk mintegy 34,3 milliárd liternyi nedűt állított elő malátából, komlóból, kukoricából és egyéb összetevőkből.

Brutális számok, de ha az előző évvel hasonlítjuk össze, akkor szemmel látható csökkenésre lehetünk figyelmesek, 2022-höz képest a teljes mennyiség körülbelül 5 százalékkal, vagyis 1,7 milliárd literrel csökkent.

Egyre többen kérnek menteset

Ugyanakkor az alacsony alkoholtartalmú vagy 0,5 százalékos és az alatti alkoholtartalmú sörök esetében 13,5 százalékos növekedés volt tapasztalható a 2022-es szinthez képest – ami 0,2 milliárd literes emelkedést jelent. Ezek a számok mutatják, hogy a különféle ízesített, gyümölcsös söralapú italok iránt egyre nő a kereslet Európa-szerte.

Az egyes országokat tekintve Németország továbbra is a legnagyobb termelő 7,2 milliárd liter sörrel, ami az EU teljes termelésének bő ötödét (22,3%) teszi ki. Ezt követte Spanyolország, amely körülbelül 4 milliárd liter sört termelt, ami az unió termelésének mintegy 12,4 százalékát adja. Ezután következett Lengyelország 3,5 milliárd literrel, majd Hollandia 2,4 milliárd literrel és a trappista söréről híres Belgium 2 milliárd literrel.

Kép: Getty Images/barmalini

Kép: Getty Images/barmalini

A hazai helyzet egybeesik a teljes uniós piacot jellemző képpel: tavaly az öt legnagyobb magyar sörgyártó adatai alapján a határon belül értékesített sör mennyisége nagyjából 5,4 millió hektoliter volt, ami 10 százalékos visszaesést jelentett a 2022-ben mért 6,01 millió hektoliteres szinthez képest. Az idei évben ugyan sikerülhet a lemaradás egy részét ledolgozni, de hosszú távon – illeszkedve a globális trendekhez – az alkoholfogyasztás visszaesésével párhuzamosan a sörfogyasztás is trendszerűen csökken.

Megtermeljük a magunk sörét

Az EU-n kívüli országokból származó sörimport alacsony volt, a legnagyobb arány az Egyesült Királyságból érkezett, a brit sör 0,3 milliárd liter, a mexikói sör pedig 0,1 milliárd liter volt. A globális sörfogyasztás évente körülbelül 180-190 milliárd liter körül mozog, az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök népszerűsége világszerte nőtt.

Kép(ek) forrása: nyitókép: Getty Images/Thana Prasongsin