Life Erdős Norbert 2024. 08. 13.

Így készítsd el a tökéletes jegeskávét

Egyre népszerűbb módszer a jegeskávé elkészítéséhez a "hidegen főzés", de ha igazán finom, aromákban gazdag hűsítő kávét akarsz inni, akkor felejtsd el a cold brew-t.

A jegeskávé nyáron tökéletes választás lehet, mert egyszerre frissít és élénkít a forró napokon. A hideg ital hűsítő hatása mellett megőrzi a kávé aromás ízeit, így élvezhetjük kedvenc italunkat anélkül, hogy felmelegedne a testünk.

Számos változatban készíthető, ez abszolút ízlésé kérdése. Manapság világszerte elterjedt cold brew-módszer, amely állítólag New Orleansból (USA) indult. Technikailag egyszerű, de nem hozza ki a kávé lényegét, az aromákat és savakat. Ha igazán ízletes jegeskávéra vágysz, érdemes kipróbálni az alábbi változatokat, amelyekben tuti nem fogsz csalódni.

Mi az a cold brew?

A cold brew egy olyan eljárás, amely során a kávé nem főzéssel, hanem hideg vízben készül el. Ennek köszönhetően a savak másképp oldódnak ki a kávéból, az eredmény lágyabb, gyengébb kávé lesz, ám kevésbé ízletes és aromás, mint főzéssel. A “hideg főzés” azok számára ideális, akik nem szeretik az erős kávét. Az elkészítése viszonylag egyszerű, ám időigényes:

  • egy pohár hideg vagy szoba-hőmérsékletű vízben elkeverjük az őrölt kávét
  • ezt követően a keveréket hűtőbe rakjuk legalább 12 órára
  • hűtés után egy sűrű rostélyú szűrőn, vagy filteren átszűrjük a hideg kávét és készen is vagyunk

Végül dobhatsz bele néhány jégkockát, tejjel és akár tejszínnel is felhúzhatod; cukor, fahéj kerülhet bele, ez már csak ízlés kérdése.

Két remek módszer

Egy egyszerű és izgalmas módszer az olasz shakerato, amelyben az eszpresszót jéggel töltött koktélshakerben rázzuk össze (ha nincs shakered, megfelelhet egy fémkulacs is), majd friss jégre szűrjük. A lényeg, hogy rázás közben várd meg, hogy a shaker kívülről is érzethetően hideg legyen, ez durván 15-20 másodperc. Az eredmény egy krémes, hűsítő ital, amit akár édesíthetünk, tejjel keverhetünk, vagy díszíthetünk narancshéjjal, hogy még különlegesebb legyen.

Fotó: Getty Images/vasiliybudarin

Fotó: Getty Images/vasiliybudarin

Ha nincs otthon eszpresszógépünk, akkor simán főzzünk le egy kávét, ahogy szoktuk, és még forrón öntsük közvetlenül jégre. Az így készült jegeskávé élénk, kiegyensúlyozott ízű lesz. A titok a gyors és forró elkészítésben rejlik, amely megőrzi a kávé minden aromáját. Ha van otthon jégkrém vagy fagyi, bátran kanalazzunk a pohárba, elrontani nem fogja. Egyre figyelj, a jégkrémeknél kerüld a gyümölcsös ízeket, inkább használj vaníliát, csokit, sztrcsatellát vagy pisztáciát.

Apró részletek

Ha első próbálkozásra a kávéd túl gyenge, akkor őröld kicsit finomabbra. Ha túl keserű és erős, kissé zavaros, akkor legközelebb őröld kicsit durvábbra. Persze csak akkor, ha nem előre őrölt kávét veszel. De miért tennél ilyet? Aki finom kávét akar inni, az saját maga őrli a szemeket, nem atomfizika, és egy kézi kávéőrlő sem kerül vagyonokba.

Azzal is befolyásolhatod a jegeskávéd erősségét, hogy mennyi jégre töltöd rá, ugyanis a jég olvadása hígítja a kávét. Szóval ha erősebb kortyérzetet szeretnél, akkor kevesebb jégkockát használj.

Eszpresszó-tonik és társaik

Az eszpresszót nagy divat lett mostanában tonikkal vagy különböző gyömbéralapú üdítőkkel keverni, persze egy jó adag jégkocka kíséretében. Ezeknek a kávés koktéloknak az íze nagyon különleges, de megosztó is egyben. Van aki szereti, van aki utálja őket, nem igazán van középút.

Fotó: Getty Images/Dudits

Fotó: Getty Images/Dudits

Végezetül egy bombatipp

Töltsd a már kihűlt eszpresszót jégkockatartóba, dobd be a fagyóba, és miután elkészültek a kávés jégkockák, langyos tejbe ejtve készen is van az extrém jegeskávéélményed. Akár martiniba vagy vodkaalapú koktélokhoz is kiválóan passzól.

Fotó: Getty Images/strekozza77

Fotó: Getty Images/strekozza77

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images