Life FIRSTCLASS 2024. 08. 13.

Magyar találmány: készül a nyugdíjasok megmentője

Magyar kutatók egy robotflotta fejlesztésén dolgoznak, amelynek tagjai például az idősgondozásban láthatnak el szociális és kiszolgáló feladatokat.

Az egészségügyi szolgáltatások fejlődése megnöveli a várható élettartamot, ez pedig erős nyomás alá helyezi az idősotthonok működtetőit. A következő évtizedben jelentős hiány alakulhat ki a szakképzett humán erőforrásban és romolhat az ellátás minősége világszerte ezen a területen. Az ember-robot együttműködés válasz lehet a népességnövekedés és így az elöregedő társadalom jelentette kihívásokra.

A várható problémák kezelésére alakított nemzetközi konzorciumot a PPM Robotics AS (Norvégia), a DLM Solutions Kft. (Magyarország), az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Nord University (Norvégia).

A szakértők informatikai és robotikai tudásukat, az idősgondozás tapasztalatait, valamint az ember-robot kommunikáció friss kutatási eredményeit felhasználva arra vállalkoznak, hogy szociális és együttműködési képességgel ellátott, az otthonok lakóira fókuszáló kiszolgáló robotokat, illetve az ápolók munkáját elősegítő, mesterséges intelligenciával támogatott munkafolyamat-szervezési rendszert dolgozzanak ki.

Fotó: bisceerobot.hu

Fotó: bisceerobot.hu

A projekt keretében kifejlesztettek egy kedvező árú mobilrobotflotta-megoldást, amely szociális és kiszolgáló funkciókat képes ellátni idősotthonokban.

A robotok egyedi kommunikációja lehetővé teszi, hogy az idős lakók számára könnyen érthetőek legyenek anélkül, hogy jelenlétük zavaróvá válna, továbbá elősegíti a robotok elfogadását a lakók és a személyzet részéről is. A robot viselkedésével igazodik az adott helyzetekhez és a lakók kognitív képességeihez, javítva ezzel a sikeres feladatvégrehajtás, illetve az ember-robot együttműködés esélyét, miközben az ember bevonásával egyszerűsíthető az alkalmazandó technológia és így csökkenthetők a költségek.

 

A megoldás magában foglalja a robotflotta működtetéséhez elengedhetetlen szoftvereket is. Ez egy többrétegű mesterséges intelligenciára épülő folyamatvezérlő megoldás, ami prediktív funkciókat is tartalmaz és optimumközeli tervet ad a flotta és a kiszolgáló személyzet együttes munkavégzésére, a feladatok felosztására.

A prototípust a norvég piacon fogják tesztelni, ahol körülbelül ezer idősotthonban, helyszínenként öt robot munkába állításával a 2030-ra várt személyzeti igény 10-20%-a kiváltható lenne. A tesztek után – ha azok sikeresek lesznek – jöhetnek Európa más országai is.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images