Life Támogatott tartalom 2024. 08. 16.

Ezekre figyelj, és sokkal jobban fogsz aludni

Rohanó világunkban muszáj néha megállni egy kis időre. Ez nem jelent wellnesshétvégét, egy pihentető alvással is sokat elérhetünk. 6 tipp a jobb alvásért!

1. Rendszeresség

Elsőre szokatlanul hangozhat, de a legfontosabb, hogy lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban feküdj le aludni! Ezzel tulajdonképpen hozzászoktatod a szervezeted a rendszerességhez, így a tested már időben fel tud készülni a pihenésre. Mindenkinek van egy „belső órája”, idővel észre fogod venni, hogy általában mindig ugyanakkor álmosodsz el. Ez hozzásegít a pihentető alváshoz!

2. Pihentető fürdő

Egy nehéz nap után nem könnyű elengedni a gondolatokat, a múlt, a jelen vagy éppen a jövő miatti aggódást. Vegyél egy kellemes fürdőt otthon! Egy nyugtató fürdő csodákra képes: lefekvés előtt előkészíti a testet és a lelket a pihentető éjszakai fázisra. Ehhez persze oda kell figyelni a körülményekre is! A megfelelő vízhőmérséklet 37-39 Celsius fok között mozog. Ha van kedved, még ideálisabbá teheted gyógynövényekkel, illatokkal. Kifejezetten nyugtatóan hatnak a levendulával feldobott fürdők. Ehhez önts egy liter levendulavirág-teát a fürdővízbe, és már kész is a nyugtató fürdő! Hasonló hatást érhetsz el a citromfűteával is.

Ezekre figyelj és sokkal jobban fogsz aludni

3. Felejtsd el a lakomázást!

Lehetőleg ne alvás előtt tarts lucullusi lakomát! Egy kiadós vacsora minden bizonnyal jólesne egy nehéz nap után, de ha teli gyomorral fekszel le aludni, az káros hatással lesz az alvás minőségére. Alvás előtt 2-3 órával már ne egyél nehéz ételeket, mert megterhelhetik a gyomrodat. Ezzel ráadásul még az éjszakai rémálmokat is megkockáztatod, és hát ki akar zombikkal harcolni egy stresszes nap után? Egy kis szénhidrátot és kalciumot tartalmazó nasi viszont segíthet a szerotonin termelésében, ami nyugtató hatású.

4. Sportolással a jó alvásért

A kardióedzések elősegítik a jó minőségű alvást. A megfelelő hatás érdekében az edzést legalább négy órával a lefekvés előtt végezd, hogy a testhőmérséklet és a pulzus vissza tudjon állni a normál szintre.

Ezekre figyelj és sokkal jobban fogsz aludni

5. Óvatosan a koffeinnel!

Egy tanulmány szerint ha valaki lefekvés előtt hat órával fogyaszt koffeint, akkor az jelentős mértékben befolyásolhatja az alvást. A koffein ugyanis akár 6-8 órán keresztül a vérben maradhat, és serkentő hatása miatt megakadályozhatja, hogy a test ellazuljon. Éppen ezért fontos odafigyelni rá, hogy délután 3-4 óra után már ne igyunk kávét, mert az rossz hatással lesz az alvás minőségére!

6. Esti összebújás

Tanulmányok szerint a kialvatlanság összefüggésbe hozható olyan problémákkal, mint a depresszió, súlygyarapodás, a korai öregedés vagy a libidó csökkenése. Ha van párkapcsolatod, akkor akár közösen is tehettek ez ellen. Lefekvés előtt bújjatok össze és élvezzétek egymás társaságát! Egy meghitt beszélgetés, egymás simogatása, vagy masszírozása ugyancsak pihentetővé teheti az alvást!

Az esti alvás tehát néhány egyszerű lépéssel még pihentetőbbé varázsolható, így jóval frissebben és kipihentebben ébredhetsz másnap! Ki mondana erre nemet manapság?

HIRDETÉS

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Így tesz beteggé a stressz, ha nem vigyázol

Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Getty Images