Life Kovács Miklós 2024. 08. 21.

Óriási értéket lépett át a 24 karátos aranyrúd ára

Sosem ért még annyit egy átlagos méretű aranyrúd, mint napjainkban. Bűvös határt lépett át a nemesfém ára.

Az arany rég kikopott pénzeszközként, de mai napig fontos eszköz a befektetési piacokon. Napjainkban közvetlenül már nem vesz részt a kereskedelemben, hiszen papír- és virtuális pénzt használunk, azonban szerepe így is fontos. Bizonytalan gazdasági környezetben, recessziók idején fedezetként és értékmegőrző befektetésként szolgál. 

Az aranyat troy unciában (rövidítése oz, 1 troy uncia=31,1034768 gramm) mérik legtöbbször, elterjedt méret a “Good Delivery” aranytömb, ezek leggyakrabban 400 uncia aranyat tartalmaznak, ami 12,4 kilogrammnak felel meg. Amikor akciófilmekben a bank alagsorából rámolják ki a raklapszámra álló aranyat, akkor ezekre kell gondolnunk.

Ennek a klasszikus aranytömbnek az értéke érte el a napokban az egymillió dollárt, pontosan jelenleg 1 002 862 amerikai dollárért lehet eladni egy ekkora tömböt. Ez 354 190 801 jó magyar forintot jelent, de az idei tendenciák alapján sokan inkább tartani fogják csillogó nemesfémet, mert az azonnali aranyárak eddig az évben több mint 20%-kal emelkedtek.

A befektetők az aranyat az infláció elleni fedezéknek is tekintik, arra számítva, hogy a nemesfém megőrzi értékét az árak emelkedése esetén.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images/ KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY