Life FIRSTCLASS 2024. 08. 28.

Kiderült, így szeretnek utazni a fiatal magyarok

A magyar fiatalok nagy része szereti az irányítást, ha utazásról van szó, kevesen vannak viszont utazók lustája akik csak sodródnak az árral, derült ki nemrég.

Milyen szerepet vállalsz magadra, amikor a barátaiddal vagy a családoddal utazol? – tette fel a kérdést a Kiwi.com a 18 és 37 év közti magyaroknak egy reprezentatív felmérésben. A válaszokból úgy tűnik, hogy minél idősebbek vagyunk, annál inkább magunkra vállaljuk a szervezést. Legyen szó repülőjegyvásárlásról, szállásfoglalásról, a kihagyhatatlan látnivalók felderítéséről és mindehhez pöpec időzítés összeállításáról, a Z generáció fiatal felnőttjei közül minden harmadik, az Y-ok közül pedig majdnem minden második (45%) magára vállalja ezt.

Na de ha ennyien szervezkednek, akkor nem kérdés, hogy kell olyan is, aki csak lustálkodik… Igazából az a fura, hogy nem ez a legnépesebb tábor, sőt, arányaiban messze elmarad a szervezőkétől. Merthogy minden ötödik 18-27 év közti, és közel ennyi Y-generációs az, aki csak pihenni szeretne, amikor utazik, és alkalmazkodik a csoport igényeihez.

Kiderült, így szeretnek utazni a fiatal magyarok

Önjelölt idegenvezetőnek vagy az utazás dokumentálására pont ugyanannyi fiatal felnőtt vállalkozik (14, illetve 13%), az Y-ok körében picit többen vannak az idegenvezetők. Vajon bevágják előre még azt is, hogy hány lépcső vezet fel egy toronyba, hogy hány évig épült egy templom, vagy puskáznak? Mindegy is. A telefon úgyis szinte mindig rendelkezésre áll, és akkor már át is térhetünk a következő népes csoportra, a tartalomelőállítókéra. Ők azok, akik bármit látnak, kattintanak. Szép épület, cuki cica, csodás ételkompozíció – jön a kattintás, megosztás, és már jöhetnek is a lájkok. A különböző utazási típusok közül egyébként egyedül a tartalomelőállítás kapcsán van szignifikáns eltérés a nemek között. Úgy tűnik, hogy a nők sokkal szívesebben osztanak meg utazós képeket és videókat.

Kiderült, így szeretnek utazni a fiatal magyarok

Ismeritek azt az érzést, amikor egy csoportban szinte mindenki beszél angolul, és mégis egy ember az, aki állandóan kérdez, aztán pedig magyaráz? Na, ők a tolmácsok, amely szerepet szívesebben vállalnak magukra a fiatalabbak egy utazáson: míg a Z generáció felnőttjei közül 12, addig az Y-ok közül pusztán 6 százalék az, aki jellemzően a külföldi társalgás élére áll.

És ha vannak önjelölt idegenvezetők, akkor miért ne lennének önjelölt helybéliek? Ők azok, akik helyiek nyelvén simán rendelnek egy sört, elbeszélgetnek a pincérrel vagy megkérdezik, hogy honnan indul a busz a tengerpartra. Ők nagyon kevesen vannak (5%), szóval simán megeshet egy társaságban, hogy senki nem ez.

Forrás: Kiwi.com
Kép(ek) forrása: Getty Images