Life Fehér Patrik 2024. 08. 28.

Szokatlan helyen nőnek a világ legnagyobb zöldségei

A terület neve hallatán elsőre nem gondolnánk, hogy itt egyáltalán bármilyen zöldség megteremhet, ehhez képest azonban rendre óriási terméseket aratnak a gazdák.

Az ősz felé haladva évről évre hallhatjuk és olvashatjuk azokat a híreket, hol valahol a világon megdőlt a legnagyobb zöldség rekordja. Az ugyan nem jelenthető ki, hogy minden esetben Alaszka államból származik a rekordméretű termés, de leszögezendő, hogy az USA legészakibb államában gyakoribbak a kifejezetten óriási tökök vagy épp káposzták.

Az államról általában a grizzly medvék, az arany, az olaj, a hideg és a hó juthat az ember eszébe, ám jobb, ha bevéssük az óriási terméseket is emlékezetünkbe. De mi ennek a titka?

Kép: Marc Lester/Anchorage Daily News/Tribune News Service via Getty Images

Kép: Marc Lester/Anchorage Daily News/Tribune News Service via Getty Images

Természetesen minden a növénynél indul, de mivel a nemesítés folyamata kevésbé helyspecifikus tényező, ezért ezen átlendülhetünk. Van azonban két dolog, melyben Alaszka a legjobbak közé tartozik, az egyikben pedig gyakorlatilag verhetetlen.

A “kisebbik” jó a remek termőtalaj, mely annak köszönhető, hogy rengeteg növény számára kellemetlen az alaszkai tél. Emiatt nemigen van, ami elhasználja a tápanyagot a földből, ezt pedig a gazdák, illetve terményeik is köszönik szépen.

A talaj persze sok helyen jó lehet, illetve javítani is lehet rajta trágyázással. Amit azonban nem pótol semmi, az a napfény. Alaszkában földrajzi elhelyezkedésénél fogva a nyári hónapokban 20-24 órán át is süthet a nap. Ezt több időt jelent a fotoszintézisre, ennek eredményeképp pedig gyorsabban és nagyobbra nőnek a zöldségek.

Forrás: Earthly Mission
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Marc Lester/Anchorage Daily News/Tribune News Service via Getty Images