Life Kovács Miklós 2024. 08. 31.

Eltörlik A keresztapa örökségét Szicíliában

Szicília egyik városa le akar számolni a maffiához köthető múlttal, ezért radikális rendelkezést vezetnek be: kitiltanak minden ilyen jellegű emléktárgyat.

Szicília szigete rengeteg kincset rejt, Olaszország legdélibb régiója kultúrák olvasztótégelye és rengeteg történelmi emlék helyszíne. Ezek mellett sokan a vad közelmúlt emlékeit is keresik itt, méghozzá a szervezett bűnözés, a maffia örökségét szeretnék látni. Ez annak is köszönhető, hogy 1972-ben a szigeten forgatták Francis Ford Coppola kultuszfilmjének, a Keresztapának pár jelenetét. 

Így a filmre és a maffiára utaló emléktárgyaknak se szeri, se száma, most egy város, Agrigento vezetése mégis úgy döntött, elég a kétes hírnévből: betiltják az ilyen jellegű szuvenírek árusítását. 

A sziget ajándékboltjaiban gyakran találni maffia témájú árucikkeket a mágnesektől és pólóktól kezdve a palacknyitókig és pálinkáspoharakig.  Ezeket tiltja ki egy dél-szicíliai város, Agrigento, amely 2025-ben az olasz kultúra fővárosa lesz. A furcsa korlátozással azt akarják elérni, hogy a turizmus inkább a kulturális kincsekre, mintsem a maffiaörökségére helyezze a hangsúlyt, írja az Euronews.

Az ilyen jellegű emléktárgyakat szeretnék eltüntetni Agrigentóban (Fotó: by Lena Klimkeit/picture alliance via Getty Images)(

Az ilyen jellegű emléktárgyakat szeretnék eltüntetni Agrigentóban (Fotó: by Lena Klimkeit/picture alliance via Getty Images)

A rendelettől azt remélik, hogy megváltoztatja a városról kialakult képet, és egyértelmű üzenetet küld arról, hogy a helyi hatóságok nem nézik el a bűnszervezet tevékenységeit.

Az amerikai filmekre utaló tárgyak mellett előfordultak olyan kis szobrok is, amelyeken a szicíliai népviseletet viselő férfiak lefűrészelt csövű puskát tartanak a kezükben. “Ezek az ábrázolások megalázóak a helyi közösség számára, amely évek óta elkötelezett a törvényes élet mellett” – nyilatkozta Francesco Miccichè, Agrigento polgármestere.

A helyi rendőrség felhatalmazást kapott arra, hogy átvizsgálja a város ajándékboltjait, és bírságokat szabjon ki, ha tiltott termékeket találnak. Azt még nem közölték meg, hogy mennyit kell fizetniük a vállalkozásoknak.

A turisták már most is tömegesen látogatják a városhoz tartozó Templomok völgyét, ezt az UNESCO világörökségi helyszínt, amelynek régészeti maradványai az i. e. 6. és 5. századig nyúlnak vissza, amikor a sziget ókori görög kolónia volt. A város maga az ókori, középkori, barokk és modern építészet emlékeit is őrzi, és figyelemre méltó régészeti múzeummal rendelkezik.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Fabrizio Villa/Getty Images