Life Fehér Patrik 2024. 09. 03.

Rekordot döntöttek az árak a legnagyobb sörfesztiválon

Már javában készül München a 189. Oktoberfestre. Idén is drágábban kínálják majd a sört a korábbiaknál, de nem szöktek az égbe az árak.

Az Oktoberfest a világ legnagyobb sörfesztiválja, melyet idén már 189. alkalommal rendeznek meg Münchenben. A neve alapján mindenki azt gondolhatná, hogy egy októberi buliról van szó, ám a programsorozat java mindig is szeptemberben zajlott. A 2024-es kiadás szeptember 21-én reggel 9 órakor nyitja meg kapuit, a sörcsapokat 10-től izzítják, de az ünnepélyes nagy csapolás délben lesz. Egészen október 6-áig tart majd a buli, mely a fesztivál területén, a Theresienwiesén felállított sátrakban hétvégén is legkésőbb éjfélig tart majd.

Belépőt nem kell fizetnie annak, aki az Oktoberfestre ellátogat, csak a fogyasztását, illetve azoknak az attrakcióknak (óriáskerék, körhinták, hullámvasút, szellemvasutak és társaik) az árait, melyet kipróbál az ember. Óriási a forgatag, melyben immár évek óta segít eligazodni a látogatóknak a sörfesztivál hivatalos alkalmazása.

Kép: Johannes Simon/Getty Images

Kép: Johannes Simon/Getty Images

A legtöbben persze a jó társaságért, a jóízű beszélgetésekért és a kikapcsolódásért mennek egy korsó sör társaságában. Az egyliteres adagokat idén átlagosan 3,87 százalékkal drágábban mérik, mint tavaly, ez azért nem mondható radikális emelésnek.

Kép: Johannes Simon/Getty Images

Kép: Johannes Simon/Getty Images

A sörök árai sátorról sátorra változhatnak, az árak 13,6 és 15,3 euró (5300-6000 forint) között mozognak. Nincs tehát jelentős különbség az egyes sörfajták között, és a sátrak között sem találnak a látogatók lényegesen olcsóbbat. A legnagyobb kihívást talán a megkóstolni kívánt ital kiválasztása jelentheti: összesen 35 különféle sört csapolnak az Oktoberfest területén, a szokásosnál magasabb, 6 százalék körüli alkoholtartalommal. A víz és az üdítők literje 10,48-12,23 euróba (4100-4800 forintba) kerül majd.

Kép: Johannes Simon/Getty Images

Kép: Johannes Simon/Getty Images

Ezek a számok mellbevágóak lehetnek az egyszeri magyar sörfogyasztó számára. Az Oktoberfest hivatalos weboldala azonban megjegyzi, hogy a szervező München városa szabályozza az árakat. Előírták, hogy nem mehetnek jelentősen a helyi vendéglátógységek alapárai fölé a standok. Ehhez készítettek egy felmérést még a fesztivál előtt, melyből azt szűrték le, hogy Münchenben 7,7 és 12,8 euró (3-5 ezer forint) közötti összegekért csapolnak egy liter sört. Látható tehát, hogy valamivel a magasabb érték fölé lőtték be az árakat. Ez a fajta árképzés mondjuk nem meglepő, minden fesztiválon ezt tapasztalja az ember.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Gisela Schober/Getty Images for hell & karrer