Life Fehér Patrik 2024. 09. 04.

Imádják a pizzát, amit a mesterséges intelligencia talált ki

A közönségkedvenc pizza titka, hogy az MI olyan összetevőket válogatott össze feltétként, melyeket az emberek maguktól sosem tettek volna egymás mellé.

Azt gondolhatnánk, hogy a pizzakészítést már nem kell újra feltalálni. Vannak persze, akik játszanak a feltétekkel, de a fogás alapvetően úgy tökéletes, ahogy van, a legunalmasabb feltétekkel is isteni fogásról van szó.

Egy dubaji lánc, a Dodo Pizza azonban nem így gondolta. Spartak Arutyunyan, a franchise menüfejlesztésért felelős főnöke szeretett volna egy olyan pizzával előrukkolni, mely minden ember igényét kielégítheti a Közel-Kelet pezsgő csomópontjában. A feladat nem egyszerű, ugyanis rengeteg különféle helyről érkezett bevándorló, vendégmunkás is él Dubajban, természetesen különböző gasztronómiai háttérrel és ízléssel.

Arutyunyan nem is vacakolt sokáig, rábízta inkább a ChatGPT-re a feladatot. A mesterséges intelligencia elő is rukkolt egy recepttel, mely többek között shawarma csirkét, grillezett indiai paneer sajtot, szezámmagpasztát és közel-keleti fűszerkeveréket (Za’atar) tartalmaz. Nem szokványos pizzafeltétek, maga a vezető is azt mondta, hogy ő magától nem rakta volna egymás mellé ezeket az összetevőket. Hallgattak azonban a gép szavára, kipróbálták a receptet, ami gyakorlatilag azonnal bombasiker lett.

Az eredmények ellenére a menüfejlesztő elmondta, arra azért nem kell számítani, hogy a jövőben a mesterséges intelligenciára épül majd a menüjük. Arutyunyan szerint a ChatGPT és a hasonló rendszerek sokkal inkább egyfajta mókás kiegészítői lehetnek a pizzák megalkotási folyamatának. A lánc vásárlói egyébként maguk is kísérletezhetnek ezzel a Dodo Pizza mobilalkalmazásán keresztül, virtuálisan elkészítve a legkreatívabb vagy éppen legőrültebb pizzákat.

Forrás: BBC, Mashable
Kép(ek) forrása: Getty Images