Az angliai Cranfield Egyetem kutatói még 2004-ben határozták el, hogy meghatározzák, melyik a világ legbüdösebb sajtja. A versenyben 15 híresen markáns illatú tejtermék vett részt, a zsűrizésben pedig 19 ember mellett egy géporr véleményére is adtak, melyet kifejezetten ehhez a feladathoz fejlesztettek.
Azóta is ennek a vizsgálatnak az eredményét tartja számon a Guinness World Records, ha a legbüdösebb sajtra vagyunk kíváncsiak. A teszt szerint a Vieux Boulogne nevű sajt nyerte el ezt a címet. 2007-ben fejlettebb módszerekkel is megvizsgálták a sajtokat, de a győztes kiléte ekkor sem változott.
A négyzet alakú, pasztörizálatlan sajtot 1982-ben fejlesztették ki, és érthető okokból hamar híres lett. A Cranfield Egyetem kutatói annak idején úgy írták le illatát, mintha a testszag keveredne a tehéntrágya aromájával. Nem csoda, hogy Franciaországban rövidesen be is tiltották a fogyasztását tömegközlekedésen.
Az orrfacsaró bűzt a narancssárga külső borítás adja: a sajtot 5-7 hétig tartó érése során többször is megfürdetik sörben. Az ital baktériumai kapcsolatba lépnek a tehéntejben található enzimekkel, és ugyan ennek a folyamatnak erőteljes szaga van, de az ízt nem rontja el.
Ehhez a sajthoz egyébként nem lehet sok helyen hozzájutni a világon, egyik első számú francia termelője átszámítva 6900 forintnak megfelelő áron kínálja a 11 cm oldalhosszúságú , 4 cm magas, kb. fél kilót nyomó hasábot.