Life Fehér Patrik 2024. 09. 10.

9300 kilométerről, egy játékvezérlővel műtöttek

A beavatkozás ugyan szimulált volt, ember helyett állattal a világ másik végén, a kísérlet azonban így is jól jelzi, hol is tart az orvostudomány.

Korábban mi is beszámoltunk arról, amikor egy orvos a Kínában fekvő betegét Rómából, az olasz fővárosból műtötte meg. Légvonalban 8 ezer kilométer volt akkor a két helyszín között.

Ezt a távolságot sikerült most felülmúlnia egy orvosi csapatnak.

A svájci ETH Zürich egy hongkongi orvosi egyetemmel együttműködve összehozta a távgyógyítás csúcsát: az endoszkópiás beavatkozás két helyszíne 9300 kilométerre volt egymástól. Zürichben ült a gyomorfal-biopsziát elvégző szakember, aki egy PlayStation 5 játékkonzol kontrollerével kezelte a robotkart, mely egy élő, leszedált sertésen végezte el a műtétet.

Jelen esetben a felek nem csupán a távgyógyítást vizsgálták: napjainkban egy stabil, nagy sávszélességű internetkapcsolat mellett talán már ez jelenti a legkisebb problémát. Mint közölték, maga az eszköz, a mágneses endoszkóp került a szakértők figyelmének középpontjába, mely ezzel a teszttel bizonyította, hogy van olyan jó, mint a hagyományos endoszkópok. Az eszköz képes volt például U alakban visszafordulni, ez a flexibilitás pedig fontos mérföldkő volt a fejlesztési folyamatban.

Forrás: CUHK