Life Erdős Norbert 2024. 09. 10.

A Sony bemutatta a PlayStation 5 Prót

Régóta várja a játékosközösség, hogy a Sony lerántsa a leplet a PS5 erősebb változatáról. A várakozásnak vége: itt a PlayStation 5 Pro!

A PS5 konzol vezető tervezője, Mark Cerny élő technikai prezentáció keretein belül mutatta be az új PlayStationt kedd délután. Négy éve érkezett a PS5, és most itt a Pro, amely nagyobb teljesítményt ad a játékosok számára.

Erősebb hardverrel és egyedi szoftveres megoldásokkal újít a Pro konzol. A processzor 67%-kal gyorsabb számításokra képes, 28%-kal gyorsabbak a RAM-ok, az új videókártya pedig 45%-kal gyorsabban renderel a Sony állítása szerint.

Kétszer-háromszor gyorsabban számol a PS5 pro az alapgépnél, ha ray tracingről van szó; és gépi tanulásra épülő, AI-alapú felskálázást vetnek be, ami PlayStation Spectral Super Resolution névre (PSSR) hallgat.

A lényeg: több részlet és magasabb FPS nagyobb felbontáson és magasabb képfrissítéssel.

A Sony PS5 Pro ára 800 euró lesz, amely átszámítva 320 ezer forint, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi lesz a magyar ára, inkább valahol 350-400 ezer közé várható. A gépet 2024. november 7-től lehet megvásárolni. Az alap PlayStation 5-öt itthon 180-200 ezer forintért kínálják a boltok.

A Sony bemutatta a PlayStation 5 Pro-t

A bemutatóban három játék, a The Last of Us: Part 2, a Marvel’s Spider-Man 2 és a Ratchet & Clank: Rift Apart segítségével demonstrálta Mark Cerny, hogyan teljesít a PS5 Pro a sima PS5-höz képest, de a Horizon Forbidden West, a Gran Turismo 7 és a Hogwarts Legacy is meggyőzőbben fest az új konzolon.

Fontos fejlesztés lesz még a PS5 Pro Game Boost funkció, ami több mint 8500 visszafelé kompatibilis PS4-es játékot futtat stabilabb vagy nagyobb képkockaszámmal, némelyik esetében pedig a látvány is javulni fog.

A bemutatót itt lehet visszanézni:

 

A Wi-Fi 7-tel és 8K-támogatással felvértezett PS5 Pro lemezolvasó nélkül érkezik, de igény szerint csatlakoztatható rá a Ultra HD Blu-ray Disc Drive, szóval aki lemezen szereti megvenni a játékokat – vagy filmnézésre is használná a konzolt -, azoknak sem kell aggódni, csak egy kicsivel többet fizetni majd, hiszen egy ilyen lejátszó 50-60 ezer forint környékén van.

Forrás: Sony