Life Fehér Patrik 2024. 09. 26.

Meghökkentő tojásra kattantak rá a japánok

Egy tojás a héján kívül fehérjét és sárgáját tartalmaz - kivéve Japánban, ahol úgy tűnik, a tojás sárgája is lehet hófehér!

Japán többek között különleges ételeiről is ismert. Hozzá kell azonban tenni, hogy a gasztronómiai fogások sok esetben attól extrák, hogy magyar aggyal szinte felfoghatatlan ízeket kevernek egymással.

Ebből a szempontból kivételt képez egy bizonyos farmról származó tojás, mely önmagában, összetevőszinten hökkenti meg még a japánokat is. Az Okinava szigetéről származó siromata tojás belsejében ugyanis

a tojás sárgája is fehér.

A szinte hihetetlennek tűnő tojást egy japán újságíró ismertette meg a szélesebb közönséggel. Mint bejegyzésében írja, a megfőzés után teljesen fehér belsejű tojások állítólagos titka, hogy az ezeket tojó tyúkok tápjába rizst is kevernek. Leggyakrabban éppen egy japán rizses omlettféle, illetve egy tojástekercsre hajazó fogás készítéséhez szokták felhasználni az ételt.

Fő előállítója egy, az okinavai Itoman városa mellett fekvő farm, amely a helyi piacon rendszeresen árusítja is portékáját – az árakról azonban nincs információnk.

Színezhető a tojássárga

Míg régebben, a nagyüzemi, tömeges tojástermelés elterjedésekor az ilyen forrásból származó tojások sárgája sápadtabb, világosabb volt, mint a sokszínűbb táplálékot fogyasztó, háztáji vagy szabadtartású tyúkoké, mára a sárgája színe már nem utal egyértelműen az ilyen jellegű minőségre, a tartás jellegére.

A termelők a tápokon keresztül kedvükre színezhetik a tojássárgáját, elsősorban a különböző karotinoidok(at tartalmazó) adalékok, magok hozzáadásával, sőt, a táphoz adott fűszerpaprikával egészen sötétnarancs, vöröses szín is elérhető, míg mondjuk gyapotmaggal zöldes árnyalatot is kaphat a sárgája.

Barna vagy fehér tojáshéj

Ha már tojások és színek – a tojáshéjak a hófehértől a középbarnáig bármilyenek lehetnek, de ezt nem elsősorban a táplálkozás, hanem a tojást adó tyúk színe befolyásolja: a fehér tollazatú tyúkok inkább fehér, a vöröses-barnás tollazatúak pedig barnább tojást tojnak, bár akadhatnak kivételek. A tojáshéj színe nem befolyásolja a beltartalmat, a fehér és a barna tojások között összetételben, tápértékben nincs különbség.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Getty Images