Style Fehér Patrik 2024. 05. 14.

Vagy imádod, vagy utálod a nyár eddigi legőrültebb fagyiját

Ezzel az ízvilággal eddig pizzákon találkoztunk csak, de ez nem jelent akadály Japánban arra, hogy fagyiba is belekeverjék az összetevőket.

Jól tudjuk, hogy a világ legjobb fagylaltjait Olaszországban készítik, helyi alapanyagokból. A világ igyekszik másolni a recepteket – kisebb-nagyobb sikerekkel, és ahol igazán adni akarnak az ízekre, olasz alapanyagokat is használnak.

Az amerikai gyökerű Baskin-Robbins fagyizó- és cukrászdalánc japán részlege is beszerzett néhány olasz – pontosabban európai – alapanyagot, ám ők nem az olyan klasszikusokat alkották meg ezekből, mint a pisztácia vagy mondjuk a sztracsatella. Nem is lehetett volna, hiszen gorgonzolából, krémsajtból, camembert-ből és goudából legfeljebb egy négysajtos pizza feltétje jött volna ki.

Épp ezért ők a négysajtos fagylaltot alkották meg.

A Buono! Quattro Formaggi fantázianevű ínyencségben a készítő szerint elkülönülnek az egyes sajtok ízei, így a gombóc nyalása közben más és más aromákkal találkozhat az ember. A Baskin-Robbins pontosan tudja, hogy a négysajtos szóról a pizzára asszociál mindenki, épp ezért a fagyiba is kevertek olyan tésztadarabokat, melyek a ropogósságukkal a pizzák szélére emlékeztetik az embert.

A hűsítőből egy gombóc 420 jenbe (963 forintba) kerül, kóstolói szerint pedig egészen jól sikerült fagyiról van szó. Édességnek nem lehet nevezni, mert sós ízzel indít, mely később erős sajtos jegyekbe fordul. A kóstolók szerint a pizza igazából nem is jut eszükbe, talán azért, mert pl. a mozzarella hiányzik az összetevők közül, ahogy a többi megszokott pizzafeltét is. Utóízében érezni némi édességet, így kerek egy gombóc története.

Nem kell egyébként Japánig menni a különleges fagyikért. Tavaly a Balaton sztárja volt a sajtos-tejfölös lángos ízű különlegesség:

Forrás: SoraNews24
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images