Life Kovács Miklós 2024. 09. 29.

A Kárpátok legszebb kilátását kínálja egy páratlan illemhely

A Tengerszem-csúcs a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb csúcsa, ahol egy menedékház mellett a világ egyik legkülönlegesebb pottyantósát találhatjuk.

A Tátra rengeteg kalandot rejt, aki pedig igazán férfias erőpróbára vágyik, az a 2504 méter magas Rysy-csúccsal (magyarul Tengerszem-csúcs) próbálkozik. Lengyelország és Szlovákia határán áll a hegy, így mindkét oldalról megközelíthető. A szlovák oldalon áll Szlovákia legmagasabban található vécéje.

A Magas-Tátra rengeteg szépséget rejt, érdemes felfedezniFotó: Maciej Pawlik/Getty Images

A Magas-Tátra rengeteg szépséget rejt, érdemes felfedezni
Fotó: Maciej Pawlik/Getty Images

A csúcs közelében, 2250 méter magasan, a Hunfalvy-katlanban található vendégház lakóinak készült az illemhely, melyhez a háztól 100 métert kell gyalogolniuk a sziklák széléig. Ez a legmagasabban elhelyezkedő turistaház a Magas-Tátrában, csak a nyári időszakban (május-október) üzemel. 2000. február 2-án egy lavina erősen megrongálta, de újjáépítették.

A Kárpátok legszebb kilátását kínálja egy páratlan budi

A zord tájon már egy pottyantós illemhely is magas komfortfokozatot képvisel, de a csípős időjárásért a páratlan panoráma kárpótolja a látogatókat. A budi oldala átlátszó borítást kapott, így hosszan időzve sem kell a mobilt nyomkodni, a természet adja a látnivalót. 

2023-ban októberben egy ideig szünetelt a szolgáltatás, a fabudi gyakorlatilag összedőlt egy 170 km/órás szélviharnak köszönhetően. Nyáron viszont sikerült helyreállítani az ikonikus építményt, ahová még idén is eljuthatunk, ha sietünk. A menedékház ugyanis június 1-jétől október 31-ig üzemel; a hóviszonyoktól függően februárban és márciusban – igaz, csak előzetes bejelentkezés esetén tudják itt meghúzni magukat a hegymászók. 

Érdekesség, hogy a hely ellátásáról maguk a hegymászók, az önjelölt teherhordók gondoskodnak. A Poprádi-tó, melletti lerakattól indulva, az odakészített, keretes teherhordó vázakra, felerősíthetnek az erejüknek megfelelő mennyiségű ellátmányt (élelmet, ivóvizet, tüzelőanyagot) és felvihetik a menedékházhoz. Jutalmuk tea, vagy Tátra-tea attól függően mekkora csomagot vittek fel.

Forrás: Wikipedia.com
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Jacek Jacobi/Getty Images