Life FIRSTCLASS 2024. 10. 02.

Küszöbön a hétköznapi edzések teljes átalakulása

Az edzések az elkövetkező években egyre inkább adatvezérelt, személyre szabott élménnyé válnak, és nem is feltétlen kell majd kimozdulni a lakásból.

A virtuális- és kiterjesztettvalóság-alapú edzések, a játékos elemekkel gazdagított edzésprogramok és az egyre népszerűbb viselhető okoseszközök – például okosórák és okoskarkötők – segíthetnek abban, hogy a testmozgás hatékonyabb és élvezetesebb legyen.

Az amerikai Forbes áttekintése szerint a legnagyobb változást a technológiai fejlődés gerjeszti, amelynek révén a testmozgás a korábbinál hatékonyabbá, személyre szabottabbá és élvezetesebbé válik.

Fejlődő okoskütyük

Az egyik legnépszerűbb trend, a viselhető technológia az Amerikai Sportorvosi Főiskola éves összegzésében már 2016 óta folyamatosan az első három legfontosabb tényező között szerepel, és fejlődése a jövőben is folytatódik. Az okosórák és okoskarkötők mellett egyre több eszköz jelenik meg – például okoscipők és okoszoknik –, amelyek edzés közben gyűjtik az adatokat.

Ezek az információk lehetővé teszik a személyre szabott edzéstervek kialakítását, miközben a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia valós időben képes alkalmazkodni az egyéni igényekhez, tovább növelve a hatékonyságot.

A Huawei nemrég megjelent okosórája például a korábbi modelleknél gyorsabb, és átfogóbb egészségfigyelést és edzéskövetést nyújthat. Alaposabb jelolvasást tehet lehetővé a szívritmus, a vér oxigénszintje és a légzésszám mérésében, de futás során például figyeli azt is, hogy a felhasználó melyik oldalát terheli jobban, így szükség esetén korrigálni is tudunk.

Fotó: Huawei

Fotó: Huawei

Egyre népszerűbbek a játékos elemekkel gazdagított fitneszalkalmazások is, amelyek pontok, jelvények, ranglisták és jutalmak segítségével motiválják és vonják be a felhasználókat.

Tengerparti edzés a nappaliban

Úgy tűnik, a járvány miatt az otthoni edzések iránt megélénkült érdeklődés velünk marad a jövőben is. Az új generációs otthoni fitneszgépek már kamerákkal, érintőképernyőkkel és mozgásérzékelőkkel felszereltek, és különböző alkalmazások és online edzésprogramok széles választéka is elérhetővé vált: ma már bárki edzhet otthonról, akár profi edzők irányításával.

A jövő pedig még ennél is izgalmasabbnak ígérkezik az otthoni sportolás tekintetében: a virtuálisvalóság-alapú edzésszimulációk lehetőséget adnak arra, hogy sportolni vágyók különböző, akár tengerparti vagy magaslati helyszíneken edzzenek, bokszoljanak, meditáljanak és nyújtsanak anélkül, hogy kimozdulnának a négy fal közül.

Fotó: Getty Images/martin-dm

Fotó: Getty Images/martin-dm

Idő

Mivel mindannyian egyre kevesebb idővel rendelkezünk, népszerűek a rövid, de hatékony edzések. Ezek az időoptimalizált edzésfajták, amilyen a magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) és a köredzések, gyorsan és hatékonyan kombinálják az erősítő és kardiogyakorlatokat.

Az egészséges életmód részeként a mentális egészség is egyre nagyobb hangsúlyt kap a fitnesziparban. A jövőben valószínűleg több olyan programot fogunk látni, amelyek a stresszkezelésre, a tudatosságra és a táplálkozási tanácsadásra is fókuszálnak a hagyományos edzések mellett.

Forrás: Huawei