Life Fehér Patrik 2024. 10. 04.

Meglepő kutatás: az utazás lassítja az öregedést

Egy ausztrál egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a pozitív utazási élmények segítenek megőrizni fiatalságunkat, és akár tovább is élhetünk.

Mit számít a hosszú élet, ha nem érezzük közben jól magunkat? Úgy tűnik, ennek az egyik kulcsa az utazásban rejlik, legalábbis az ausztráliai Edith Cowan University frissen publikált tanulmánya szerint.

Az egyetem kutatói gondolatmenetüket az entrópiára, vagyis a rendszerek rendezetlenségi fokára vezették vissza. Ez a fogalom több tudományágban is használt, de a tudósok úgy gondolták, rá lehet ezt húzni a turizmusra is. Alapvetően úgy gondolkodtak, hogy az emberi élet múlása, a halál felé vezető út is egy ilyen folyamat, melynek során az entrópia nő.

Ezt a természetes folyamatot azonban a pozitív élmények, melyek az utazásokhoz köthetőek, lassítják, legalábbis így vélik a kutatók. Alapvetően tehát egyfajta filozófiai gondolatmenetről beszélünk, de azért azt hozzátehetjük, tényleg van benne valami. Mint Fangli Hu, a tanulmány egyik szerzője megjegyzi, számos utazás során az emberek viselkedése megváltozik.

A hétköznapokban fennálló stresszre adott testi válaszok helyét egy nyaralás, üdülés alkalmával más folyamatok vehetik át. Ilyen lehet pl. a regenerálódás: testünk, szervezetünk végre foglalkozhat magával. Ezt valószínűleg nem kell megmagyarázni senkinek, miért is jó akár egészségügyi szempontból.

Kép(ek) forrása: Getty Images