Szamárcarpaccio égetett tésztakosárban, szamárterrine zöldfűszeres kéregben, szarvasgerinc és vaddisznó-szűzérme – ezek a vadétel-specialitások mind megkóstolhatók az Erdészek és Vadászok Zarándoklatán, Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely utolsó búcsúján, október 26-án.
A nemzeti kegyhely évente 300 ezer látogatót fogad a búcsúszezon alatt, amelynek végét minden évben a Szent Hubertusz, azaz az erdészek és vadászok zarándoklata jelenti.
Szent Hubertusz vagy Hubert a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje, aki kb. 705 és 727 között Liège (Lüttich) városának püspöke volt.
Idén október 25-26-ára esik az év utolsó búcsúja, amelynek különlegessége, hogy vadételfőző-versenyt is rendeznek, ahol az ősi erdők titkos ízei és a konyhaművészet mesterei találkoznak.
Három Nógrád vármegyei étterem csap össze a Kelet-Cserháti Trófeaszemle és az ünnepi szentmise után, akik kötelező elemként szamárhús felhasználásával állítják össze a menüsort.
Az ételkülönlegességeket a zsűri és a vacsorára jelentkező vendégek értékelik.