Life Kovács Miklós 2024. 10. 16.

Már látszik az év legcsodásabb égi jelensége

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Magyarország területéről is jók megfigyelhető a Föld közelébe érő C/2023 A3-as üstökös.

Az égi utazóról már befutottak az első, látványos fotók az Időkép oldalára, az időjárással foglalkozó portál olvasói több képet is küldtek, a megfigyelésnek az időjárás is kedvezett. Kedd este a legtöbb helyen kiderült az ég, így az üstökös szinte az egész országból láthatóvá vált, a fotókon szépen kivehető a csóva, ami nagyjából 30 millió kilométer hosszú.

Az üstökös (a nevét Csúcsinsan-Atlaszként ejtjük) története 2023. február 22-én kezdődött, amikor a dél-afrikai Sutherland Obszervatórium Schmidt-teleszkópjával az ATLAS-program keretében felfedezték. A program célja a Földre veszélyes aszteoridák kiszűrése, de mellékesen üstökösökre is lelnek így.

Bugacpuszta | Fotó: Golovics Endre - időkép.hu

Bugacpuszta | Fotó: Golovics Endre – időkép.hu

A felfedezést megelőzően a kínai Csúcsinsan Obszervatórium is észlelte az égitestet, így miután bizonyossá vált, hogy új üstökösről van szó, végső neve C/2023 A3 (a felfedező helyek után pedig Tsuchinshan-ATLAS lett).

Karcag | Fotó: Olajos Sándor - időkép.hu

Karcag | Fotó: Olajos Sándor – időkép.hu

A következő napokban az üstkös még magasabbra emelkedik a horizont fölött, így a telihold ellenére is láthatjuk majd szabad szemmel, a legígéretesebb napnak minden szempontból a vasárnap látszik.

Forrás: Időkép.hu
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Robert Nemeti/Anadolu via Getty Images