Life Fehér Patrik 2024. 10. 17.

Durva dolog derült ki a dezodorokról

Érdemes lehet megfontolni a dezodorok használatát, ugyanis egy friss kutatás szerint nagyjából olyan légszennyezést jelentenek, mint a szmog a nagyvárosokban.

A legtöbb ember reggeli fürdőszobai rutinjából nem marad ki, hogy illatosítsa magát. Ilyenkor előkerülnek a parfümök, stiftek és a dezodorok is. Utóbbiakról azonban most aggasztó dolgot közölt az EPFL, a svájci Lausanne-ban található műszaki egyetem.

Kutatóik népszerű fürdőszobai termékeket vizsgáltak. Kitértek arra, hogy a palackból kifújt anyagok hogyan viselkednek zárt térben, milyen reakcióba lépnek egymással, illetve a levegő részecskéivel. Mint kiderült, egy-egy ilyen fújáskor több mint 200 különféle illékony szerves vegyület is a levegőbe kerülhet. Ezek többsége ártalmatlan az emberre nézve, ám vannak olyan kemikáliák, melyek hamar reakcióba lépnek más anyagokkal.

Ezeket már nem lehet veszélytelennek tekinteni.

A gondot a levegőben lévő ózon fokozta. A három oxigénatomból álló molekula harmadik, instabil atomja volt a ludas a legtöbb esetben, mely könnyen reakcióba lép a levegőbe permetezett anyagokkal. Mint a kutatók írják, gyakorlatilag szmog képződött a legtöbb esetben, ahol ózonnal dúsították a levegőt. Az ózon jelenléte a mi szintünkön egyébként nem olyan ritka, mint gondolnánk: nyomtatók, fénymásolók és ironikus módon légtisztítók is bocsátanak ki ózont.

A kutatók leírták, jelenleg még nem teljesen tudjuk, milyen gondokat is okozhatnak ezek a szennyező anyagok. Talán károsabbak, mint gondolnánk, ám szerencsére volt jó híre is a svájciaknak. Ugyan az aeroszolos dezodor, a kézkrém, a parfüm és a fújható száraz sampon használata beltéri szmoghoz vezetett, a golyós dezodor biztonságosnak bizonyult.

Forrás: Science Alert
Kép(ek) forrása: Getty Images