Life Kovács Miklós 2024. 10. 18.

Milliárdokat fizettek a Trónok harca gazdag rajongói

Az utóbbi évek legsikeresebb filmsorozatának tárgyait árverezték el, a tömött zsebű rajongók pedig nem sajnálták a pénzt, forintban milliárdokat költöttek

Óriási érdeklődés, garantált siker, tuti bevétel. Nagyjából erre számíthattak a dallasi Heritage Auctions eseményének szervezői, akik csütörtöktől szombatig a Trónok Harca HBO-sorozat eredeti relikviáit bocsátották árverésre. 

A bevételt számolva bebizonyosodott, hogy nem lőttek mellé, az aukció több mint 21,1 millió dolláros (7,8 milliárd forint) bevételt hozott. A rajongók vitték a filmes kellékeket, mint a cukrot, több mint 900 tétel került kalapács alá, köztük páncélok, kardok és fegyverek, ékszerek és egyéb jelentős tárgyak a sorozatból.

A legdrágábban elkelt tárgy a sorozat legismertebb kelléke, a kultikus vastrón volt.

Ezt még olyan halandók is ismerik, mint én, akik egyetlen epizódot sem látott a sorozatból, de magát a tárgyat annyi helyen megénekelték a neten, hogy akaratlanul is szembetalálkoztam vele. 

Milliárdokat fizettek a Trónok Harca gazdag rajongói

Így nem csoda, hogy ádáz harc alakult ki érte. Egy hatperces licitharc után a trón 1,49 millió dollárért (551 millió forint) talált gazdára. Bár ez egy HBO által jóváhagyott darab, azért nem valódi: a másolat műanyagból készült, az eredeti, képernyőn használt verzióról formázva, fémszínű festéssel és ékköves díszítéssel.  

Trónok harca

Te is kihagytad az utóbbi évek legsikeresebb fantasysorozatát? Ha igen, itt egy kis gyorstalpaló.

A Trónok harca-sorozat George R. R. Martin fantasyregényei (A tűz és jég dala-széria) alapján készült az HBO gondozásában, és akkora siker volt, hogy leuralta a 2010-es éveket, nyolc évadot élt meg. A 2018. szeptember 17-én megrendezett 70. Emmy-gálán a hét kreatív Emmy-díj mellett a sorozat ismét elnyerte a legjobb drámasorozatnak járó trófeát, valamint Peter Dinklage megkapta karrierje harmadik Emmy-díját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A The Guardian szerint 2014-re a televíziózás „legkiemelkedőbb drámája” és „a legtöbbek által kibeszélt műsor” elismeréseket is kiérdemelte

“Ezek rendkívüli kincsek, amelyeket Emmy-díjas jelmeztervezők és kellékkészítők készítettek, akik fáradhatatlanul dolgoztak George R.R. Martin csodálatos regényeinek adaptálásán” – mondta Joe Maddalena, a Heritage ügyvezető alelnöke. 

Milliárdokat fizettek a Trónok Harca gazdag rajongói

A Vastrón mellett még harminc tárgyért fizettek átszámítva 40 millió forint feletti összeget, Jon Snow ikonikus kardja, a Longclaw, amelyet Kit Harington használt a képernyőn, például 400 000 dollárért (148 millió forint) kelt el.

Forrás: Heritage Auctions
Kép(ek) forrása: Heritage Auctions / HA.com, Nyitókép: Don Arnold/WireImage