Life Fehér Patrik 2024. 10. 21.

Milliárdos lehet, aki megoldja ezt a feladatot

3 millió dollárt, átszámítva 1,1 milliárd forintot kap az, aki megold egy olyan feladatot a NASA számára, mely elengedhetetlen a hosszú távú űrbéli projektekhez.

Kijelenthető, hogy az emberiség a küszöbén áll annak, hogy hosszabb távra is elhagyja a Földet, és kolóniákat építsen a Holdon, de akár a Marson is. Mielőtt azonban ez elkezdődhetne, van még pár akadály, melyet le kell küzdeni.

A megoldandó problémák egyike a hulladékkezelés is. Űrutazási szempontból mindig is az a legjobb, legolcsóbb és leginkább energiatakarékos megoldás, ha le lehet csökkenteni a Földről vitt anyagmennyiséget. Ebben nagy előrelépést jelentene, ha más bolygókon is jól menne a hulladék menedzselése és az újrahasznosítás.

A NASA annyira fontosnak tartja ezt a területet, hogy ki is írtak egy versenyt LunaRecycle néven. A kétlépcsős megmérettetésben az észak-amerikai űrügynökség olyan hulladék-újrahasznosító dizájnokat és megoldási lehetőségeket keres, melyekkel jelentősen csökkenteni lehetne az ilyen jellegű kibocsátásokat, és fenntarthatóbbá lehetne tenni a hosszú távú holdfelszíni küldetéseket.

Mint írják, a verseny akár arra is jó lehet, hogy új, eddig nem létező eljárások is szülessenek, melyeket akár a Földön is lehet majd alkalmazni a jövőben. A megmérettetés nem tét nélküli, a pénzdíj ugyanis 3 millió dollár (1,1 milliárd forint). Akinek van egy jó ötlete, az 2025. március 31-ig küldheti el azt a NASA-nak a kihívás első fordulójában.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: Canva (AI)