Life Erdős Norbert 2024. 11. 20.

Megvan az “Év Legjobb Bejglije”-verseny győztese

A Magyar Cukrász Ipartestület már ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije-versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Az ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, ezt szintén az ipartestület kezdeményezte korábban.

Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcsök és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, a fűszerek, a citromhéj, a mazsola, a méz, az olajos magvak, a tej és a tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai

  • Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Maródi Margit cukrászmester – Maródi Cukrászda, Hévízgyörk
  • Urbán Ildikó cukrászmester – Ildikó Cukrászda, Szarvas
  • Andrész Zoltán cukrászmester – Andrész Családi Cukrászda, Biatorbágy
  • Harsányi Levente – rádiós, televíziós műsorvezető és cukrász kolléga
  • Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
  • Knezsik István – elnök, Autós Nagykoalíció
  • Pataki Ádám cukrászmester – Pataki Cukrászda, Érd
  • Szépréti László cukrászmester – Szépréti Cukrászda alapítója

Megvan az "Év Legjobb Bejglije" verseny győztese

Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is.

Íme a verseny eredményei

Hagyományos diós kategória:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
  • Ezüstérmes: Virágh Krisztina – Némi Kenyér Pékség, Budapest
  • Bronzérmes: Szabó Zsombor – Mignon Cukrászda, Debrecen

Ínyenc kategóriában:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Ezüstérmes: Téli Ambrózia – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Bronzérmes: Csendes éj mannája – Vámosi Péter – Karl Kávézó, Dunaharaszti

A több kategóriában is dobogós helyezést, és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó

Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese a dunaharaszti Karl Cukrászda képviseletében Karl Zsolt lett.

Megvan az "Év Legjobb Bejglije" verseny győztese

Az Év Ínyenc Bejglije, a Bíboros egy aszaltszilvás- vörösboros-diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejglikülönlegesség.