
Néhány napja a Csepel művek területén jártunk, ahol az ismert hazai művész, Szőke Gábor Miklós stúdiójában kóstoltunk egy olyan whiskyt, amelynek ízlelése közben Beton.Hofi egyik frázisa ugrott be:
Na, a The Macallan Time: Space Mastery párlata pont az a whisky, amibe nem kívánkozik még jég sem, nemhogy kóla.
A The Macallan skót lepáró 200 éves történelmét két különleges whiskyvel ünnepli, amelyek kombinálják a hagyományokat és a modern whiskykészítés vívmányait – hangzott el a vörös színekben úszó sajtótájékoztatón. A fő attrakció kimondottan gyűjtőknek szól, nagyon idős tétel; a másik egy friss, fiatal whisky, “hétköznapi” fogyasztásra:
Blend – Sokféle „kevert” whisky/whiskey létezik a világban Írországtól az Egyesült Államokig, jellemzően egy tovább érlelt, magasabb minőségű italt kevernek össze egy rövidebb ideig érlelt fajtával. A cél általában az, hogy könnyebben elérhető fajtát állítson elő a cég. Klasszik buliital egyetemistáknak.
Blended malt – Különböző lepárlók malátázott gabonapárlataiból készült italok.
Single malt – A minőségben és jellemzően árban is feljebb találhatók ezek a fajták, melyek egy lepárlóból származnak és egyfajta gabonából. Skóciában kizárólag malátázott árpából.
Single cask (single barrel) – Az adott palackban lévő párlat egy adott – kiváló minőségű, nagy gonddal előkészített – hordóból kerül ki, még véletlenül sincs keverve.
Mindössze 200 darabot készítettek a Time: Space-ből, egyet-egyet a The Macallan történelmének minden évére. Az üveg egyik kamrájában az 1940-es évjáratú whisky található, amely a múltat idézi meg, míg a központi kamrában a 2018-as évjáratú whisky kapott helyet, amely a jövőt szimbolizálja. Az üveget egy kézműves módszerekkel készült tölgyfaszoborba helyezték, amely kiemeli a whisky természetes színét.
A szobor váltakozó rétegei amerikai és európai tölgyből készültek, szóval itt is visszaköszönnek a sherryvel érlelt tölgyfahordók, amelyekben az ital érlelődött.
Az érlelés ideje alatt két gondosan kiválasztott hordót használtak: egy első töltésű amerikai tölgyfahordót és egy második töltésű európai tölgyfahordót, amelyeket sherryvel fűszereztek a spanyolországi Jerez de la Fronterában. Ezek a hordók közel száz évig a skóciai Speyside vidéken pihentek. A whiskyt 43,6%-os alkoholtartalommal palackozták.
A palack külső kamrájában található single malt ezzel szemben egy 2018-as évjáratú whisky, amely az első párlat a The Macallan új lepárlóüzeméből.
A 200 darabos limitált szériából egyetlen üveggel állítólag 190 ezer dollárt kérnek, ez átszámítva 75 millió forint, szóval egyértelműen gyűjtői tételről van szó.
Ebből a tételből kóstolhattunk a bemutatón. A Time : Space Mastery 14 különböző hordó felhasználásával készült, amelyek igazán karakteres és mély illatokat, textúrákat és ízeket kölcsönöznek az italnak.
“A múlt mesterei inspiráltak minket, amikor feltérképeztük raktáraink teljes készletét, hogy megörökítsük a hordók fűszerezésének, a tölgy eredetének, a hordó méretének, valamint a lepárló jellegének összetett hatásait ebben a különleges whiskyben, amelynek szívében az európai tölgy eleganciája áll”
– mondta Euan Kennedy, a whisky vezető készítője.
A whisky a limitált verzióéhoz hasonlóan kézzel készített, kör alakú üvegbe került, amely a gyártó szerint az élet körforgását és a múltból a jövőbe tartó folyamatos utazást szimbolizálja. A díszdoboz élénkpiros színben tündököl, azt kinyitva pedig 200 darab papírtüske mered felénk, melyek a márka bicentenáriumát jelképezik. Ezek a tüskék a természet védelmét szimbolizálják, szimbolikusan óvják a legérzékenyebb értékeket, ahogy például a rózsa tövisei is védik a növényt.
A bemutató különlegessége volt, hogy a Magyarországon elérhető, mindössze 27 palack közül kettőt ezen az estén bontottak fel a meghívott vendégek kedvéért.
Illatából igazán egzotikus gyümölcsök érződnek ki, mint például a datolya és a füge, de ott van a csokoládé és a méz is, mindezek egy összetett, édes tölgyköpenyébe burkolva. Lassú kortyokkal ízlelve intenzív édességgel, cseresznyében áztatott szárított gyümölcsökkel, naranccsal találkozhatunk, a lecsengés pedig hosszú, vaníliás, olajos magvas ízt hagy a nyelv ízlelőbimbóin.
Aki kedveli az égetett szeszek ezen formáját, biztosan nem fog csalódni ebben a tételben. Egy üveg ebből a párlatból 800 ezer és 1 millió forint között mozog.
Bár elterjedt, hogy a whiskyt jéggel fogyasztják, ha lehet egy nagyon jó minőségű, ünnepi alkalomra felbontott italba inkább ne rakjuk bele. Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy hideg, téli napon meztelenül belesétálunk a Balatonba! Vajon milyen hatással lesz ez a testünk érzékeny területeire? Ezzel azt próbáljuk érzékeltetni, ahogy a whisky is “bezárul”, amikor túlságosan lehűtjük, és aromái nagy részét elrejti. Ráadásul a jég érzéketlenné teszi a szájpadlást és a nyelvet is, megnehezítve a whisky lényegének kitárulkozását.