Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a magyar konyha világhírű, és bármerre is menjünk, mindenkinek összefut a nyál a szájában, ha megemlítjük a gulyást. A valóság ezzel sokszor nincs összhangban, azonban a helyzet közel sem szörnyű. Hogy hányadán is állunk ezen a téren, arról a Tasteatlas friss éves összesítője adott képet.
A különféle ételeket listázó digitális gasztronómiai világtérképnél nemcsak a legjobb ételek rangsorolásában kérték a netezők segítségét, hanem a legjobb nemzeti konyhák pontozásában is. Érkezett is közel 480 ezer érvényes szavazat a különböző nációk ételeire idén, melyeket összegyúrtak egyes nemzetek zászlói alá, és ki is alakult, mely országok konyháit tartották idén a legjobbnak.
A magyar konyha a lehetséges 5 csillagból 4,33-as átlagértékeléssel zárta 2024-et a 20. helyen, ami előrelépés tavalyhoz képest. Eredményünket főleg a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrleményeinknek, a makói vöröshagymának, valamint a húslevesünknek köszönhetjük – utóbbi egyébként a világ egyik legjobb étele lett az idén.
A szomszédos országok közül a horvát és a szerb konyha is jobb eredménnyel zárta 2024-et, sorrendben a 17. és a 15. helyen, 4,36, illetve 4,4 csillaggal. Kicsik voltak tehát a különbségek, de az élmezőnybe kerüléshez nagyobb ugrásra lett volna szükség. Alábbi galériánkban mutatjuk is az idén legjobbnak választott nemzeti konyhákat – kattints a képre!