A forrólevegős sütők, vagy ahogyan szinte mindenki ismeri őket, az airfryerek népszerűsége folyamatosan növekszik, de valószínűleg sokan csak nemrég kezdték el használni a karácsonyra kapott konyhai eszközt. Ha még sohasem használtál airfryert, van néhány dolog, amely elsőre fejtörést okozhatnak, esetleg amelyekről a különböző források mást és mást javasolnak.
Itt az ideje, hogy eloszlassuk a forrólevegős technológiával kapcsolatos tévhiteket, és belevágjunk az idei sütés-főzésbe, amely így egyszerűbb lesz, mint gondolnánk.
Sokan úgy gondolják, hogy az airfryer kizárólag fagyasztott ételek, például hasábburgonya vagy csirkefalatok elkészítésére alkalmas, pedig az eszköz ennél lényegesen sokoldalúbb. Grillezhetünk benne húsokat, halakat, zöldségeket, sőt, akár süteményeket is készíthetünk, például piskótákat vagy pitéket is. Ma már számos olyan recept érhető el, amelyek kimondottan airfryerekhez adják meg a mennyiségeket, illetve a sütési időt és hőfokot.
Egyes készülékeken apró ikonok jelzik, milyen programot kell beállítanunk az adott ételek elkészítéséhez. Ezek a sütők tehát nemcsak gyorsfagyasztott vagy félkész ételek sütésére alkalmasak, hanem komplett fogásokhoz is, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról.
Ezek az eszközök forrólevegős technológiával dolgoznak, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes egészében elhagyhatóak a különböző zsiradékok. Legyünk körültekintőek, ezekből mit választunk, hiszen az amúgy divatos olívaolaj használata az airfryerben bizonyos esetekben nem javasolt, helyette gyakran érdemesebb margarinnal, vajjal vagy más alternatív zsiradékkal dolgozni.
Ennek magyarázata, hogy az olívaolaj, különösen az extra szűz változat alacsonyabb füstponttal rendelkezik (kb. 160-190 °C), mint egyes margarinok, melyekből érdemes sütésre szánt változatokat használnunk. Ezek jobban alkalmazkodnak az airfryeres technológiához, hiszen kevésbé hajlamosak a túlmelegedésre és a füstölésre, így nem lesz kellemetlen szaga és íze az ételeknek.
Az ízélmény fokozásáért érdemes bepácolnunk a sütésre szánt alapanyagokat.
Bár az airfryer sütők kétségkívül számos előnyt kínálnak, érdemes tisztában lenni az esetleges egészségügyi kockázatokkal is. Az egyik fő probléma, hogy a magas hőmérsékleten történő sütés során káros vegyületek, például akrilamid keletkezhet, különösen keményítőtartalmú ételek, mint a burgonya sütésekor. Az akrilamid egy potenciálisan rákkeltő anyag, amely nagy mennyiségben fogyasztva egészségügyi kockázatot jelenthet.
Ezenkívül az airfryer gyakori használata során fennállhat a veszélye annak, hogy az egészséges ételek készítése helyett hajlamosak vagyunk a gyors, feldolgozott ételek fogyasztására, amelyek nem feltétlenül járulnak hozzá a kiegyensúlyozott étrendhez. Az eszköz tehát nem helyettesítheti a változatos és friss alapanyagokon alapuló táplálkozást.
Gyakori tévhit, hogy ezek a készülékek csak kis adagokat tudnak elkészíteni, ezért nagyobb családok számára nem ideálisak. Valójában az airfryerek különböző méretekben érhetők el, a nagyobb kapacitású modellek pedig akár 4-6 fő számára is elegendő ételt tudnak elkészíteni.
Fontos azonban, hogy ne töltsük túl a kosarat, mert az akadályozhatja a forró levegő egyenletes keringését, így az étel nem sül meg megfelelően. Ha nagyobb mennyiségű ételt szeretnénk készíteni, érdemes több adagban sütni, és közben az elkészült fogásokat melegen tartani. A kisebb háztartásoknak is érdemes azonban a nagyobb méretet választani, így komolyabb vendégsereg esetén is csökkenteni tudják a főzéssel töltött időt.
Az airfryer használatakor sokan szilikonbetéttel vagy sütőpapírral bélelik ki a készüléket, hogy megkönnyítsék a tisztítást. Azonban ez nemcsak a készülék hatékonyságát csökkentheti, hanem egészségügyi kockázatokat is rejthet. A szilikonbetétek hevítése során potenciálisan veszélyes anyagok szabadulhatnak fel, a sütőpapírok pedig PFAS-vegyületeket (per- és polifluor-alkil vegyületek) tartalmazhatnak, amelyek hő hatására a levegőbe vagy az ételbe kerülhetnek, és hosszú távon káros hatással lehetnek a szervezetre.
Ezek helyett érdemes inkább az airfryer kosarát és tálcáját alaposan, az eszköz specifikációinak megfelelően, kíméletesen tisztítani. A rendszeres és körültekintő tisztítás nemcsak egészségünk védelme érdekében fontos, hanem az eszköz élettartamát is meghosszabbítja.
Bár az airfryer működése valóban elektromos energiát igényel, hatékonyabb lehet, mint egy hagyományos sütő. Kisebb mérete miatt gyorsabban felmelegszik, így kevesebb idő alatt készíti el az ételeket, ami csökkenti az energiafelhasználást. Az airfryer célzottan melegíti az ételt, nem pedig egy nagy sütőteret, ami tovább növeli az energiahatékonyságát, ráadásul átlagosan 1,2-1,5 kW-tal működik, ami kevesebb egy hagyományos sütő teljesítményénél.
Ma már energiahatékony airfryerek is elérhetőek, de a hatékony és hosszú távú működés érdekében összességében minden típusú eszköz esetében fontos, hogy ne töltsük túl a kosarat, illetve kerüljük a felesleges előmelegítést.
Az airfryer sütők nagyszerű eszközök lehetnek, ha tudatosan és mértékkel használjuk őket. Ugyanakkor fontos, hogy figyeljünk az ételek elkészítésének módjára, és ne feledkezzünk meg a lehetséges egészségügyi kockázatokról sem, hogy valóban egészségesebb életmódot folytathassunk.