Life Fehér Patrik 2025. 02. 03.

Új szintre emelték a kocsmázást a japánok

Egyre több japán vendéglátóegységben terjed egy szolgáltatás, mellyel a törzsvendég egyrészt kiemelkedik a közönség soraiból, másrészt még némi pénzt is spórol.

Magyarországi kocsmákból, vendéglőkből is ismerős lehet az, amikor a csapos vagy a pincér már kérdés nélkül tudja, mit fog rendelni a betérő törzsvendég. Ez a jelenség a világ minden pontján megtalálható, azonban a dolgot egy fokkal továbbfejlesztették a japán bárok.

Mint arról a SoraNews24 beszámolt, egyre inkább elterjedőben van egy olyan rendszer, ahol a törzsvendégek megvehetnek egy egész palack italt, melyet aztán felcímkéznek, és minden egyes alkalommal abból töltenek nekik, amikor betérnek inni a helyre. A dolog megéri a vendégnek is, ugyanis az italt így olcsóbban kapja nagy tételben, mintha sok kört kért volna ki egyesével. Abban is biztos lehet, hogy csak ő kap az italból, ráadásul ezzel a nevesített palackkal egyfajta szorosabb kötődés is kialakul a hely és a törzsvendég között, ami több fogyasztást jelenthet a későbbiekben.

A palackmegváltós rendszer természetesen csak röviditalokkal működik, egy hordó sört – a rosszabb eltarthatóság miatt – nem fognak külön névre íratni. Általában a helyek azt is megszabják, hogy egy-egy palackot mennyi ideig (3-6 hónapig) őrizgetnek: ha ez idő alatt nem ürül ki, arra már nem tarthat igényt a vevő, aki fizetett érte. Sok esetben az ilyen italokat ki is teszik a vendég elé, aki aztán gálánsan meg is hívhatja barátait, ismerőseit egy-egy körre, új közönséget csalogatva a bárba.

Forrás: SoraNews24
Kép(ek) forrása: Getty Images