
Az önálló Csehország létezése óta az ország minden évben világelső lett az egy főre jutó sörfogyasztást illetően. Első helyüket továbbra sem fenyegetik más országok, azonban előnyük fogy, olvad. Ennek oka nemcsak az, hogy máshol is szeretik a sört, hanem a visszaeső kereslet. Egy évtizede még fejenként 143 liter volt az átlag a cseheknél, 2023-ban azonban már csak 128 liter.
A sörnek a pandémia alatti bezártság mellett a tíz év alatt megduplázódó árak is bevittek egy komoly gyomrost. Korábban a cseh kocsmákban olcsóbb volt a sör, mint a víz, de ez napjainkban már nem mondható el.
Pedig az országban több mint ezeréves múltra tekint vissza a sörkészítés, túlzás nélkül történelem- és kultúraformáló ereje volt az italnak. Napjainkban 550 főzde, valamint az ezekben dolgozó 65 ezer ember megélhetését adja az ital, melyből évi kb. 20 millió hektoliter készül.
Egy plzeni sörfőzde (Kép: Sean Gallup/Getty Images)
A csehek még idejében szeretnék megállítani ezt a negatív folyamatot. Az AFP beszámolója szerint a Cseh Sör- és Malátaszövetség szeretné elérni, hogy a cseh sör- és kocsmakultúra felkerüljön az UNESCO kulturális örökségi listájára, mely részben kiemelést, részben védelmet jelent. Ehhez az első lépést már meg is tették országos szinten: a sörkultúra felkerült a nemzeti listára, ez az alap ahhoz, hogy az UNESCO egyáltalán gondolkodni kezdjen valamiről.
A sörfogyasztás ilyen jellegű védelme egyébként nem új keletű, 2016-ban a belgák már megkapták az UNESCO-elismerést az ő sörkultúrájukra. A csehek szerint azóta kiderült, ez a lépés sokat segített a belga sörfőzőkön, de a sörözés általánosabb helyzetén is.