Life Bartha Ádám 2025. 04. 29.

Akár a szívrohamtól is megvédhet a pezsgőivás

Bár széles körben elterjedt, hogy a vörösbor jó hatással van a szívre, egy friss kutatás talán rácáfol a klasszikus elképzelésre.

Számos életmódbeli tényező segíthet megelőzni a hirtelen szívmegállást, vagyis azt az állapotot, amikor a szív minden előzetes figyelmeztetés nélkül leáll.  A hirtelen szívmegállást (SCA – sudden cardiac arrest) a szívritmus veszélyes rendellenessége okozza, és ha a beteg nem kap azonnali segítséget, rövid időn belül meghal.

Eddig az SCA megelőzhetősége kapcsán csak hipotetikus kutatásokat végeztek, azonban most publikálták az első olyan nagy mintás felmérést, amely hús-vér emberek életmódját követte. A kutatók 500 ezer személyt vizsgáltak az Egyesült Királyságban, akik körében, a 14 éves követési időszakban 3147 főnél fordult elő hirtelen szívmegállás.

A tanulmány 56 kockázati tényezőt azonosított az SCA fellépésével összefüggésben, és a tudósok arra jutottak, hogy az esetek tekintélyes része (40-63 százalék) elkerülhető lenne életmódváltással. A kutatók egyébként számos különböző tényezőt vizsgáltak, beleértve a táplálkozást, a testsúlyt, az alkoholfogyasztást, a dohányzást, de még az iskolai végzettséget vagy az általános közérzetet is.

Az eredményeket a Canadian Journal of Cardiology című szakfolyóiratban tették közzé, és a tanulmány egyik kutatója, a sanghaji Fudan Egyetemen dolgozó Csen Renzsie hangsúlyozta, hogy tudomásuk szerint ez volt az első átfogó, empirikus alapú SCA-kutatás.

Maguk a kutatók is meglepődtek azon, hogy az SCA előfordulása milyen nagy arányban csökkenthető életmódbeli változtatásokkal. Arra jutottak ugyanis, hogy az 56 kockázati tényező egyharmadának kiküszöbölésével az esetek 40 százalékában megelőzhető lenne a hirtelen szívmegállás, kétharmaduk kiküszöbölésével pedig ez az arány 63 százalékra emelkedik.

A kedvező hatású életmódbeli tényezők között ismertették például a gyümölcsfogyasztást, a karcsú testalkat megőrzését vagy a pozitív életszemléletet. A tanulmányhoz kapcsolódó cikkben két kanadai tudós, Nicholas Grubic és Dakota Gustafson hangsúlyozták, hogy az egyik legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a pezsgő és a fehér bor fogyasztása is csökkenti az SCA előfordulásának esélyét.

Ez azért izgalmas megállapítás, mert szembemegy azzal a klasszikus elképzeléssel, miszerint a kis mennyiségben fogyasztott vörösbor kedvező hatással van a szívre és az érrendszerre. A Fudan Egyetem kutatói ezzel szemben épp arra jutottak, hogy nem a vörösbor, hanem a pezsgő és a fehérbor rendelkezik szívmegóvó (kardioprotektív) tulajdonságokkal. A csekély mennyiségű alkohol fogyasztásának esetleges kedvező élettani hatásai továbbra sem tisztázottak, de a kutatók kiemelik, ezek összetettebbek lehetnek, mint ahogy korábban gondoltuk.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/Pixsicle Photography