Life Fehér Patrik 2025. 05. 25.

Lángosburgert ettünk, nem kellett volna

Ígéretesen hangzó tervekkel nyílt a pesti belvárosban egy új, kizárólag lángosokat kínáló hely. Vajon eléri a célját a Budapest Bites? Kipróbáltuk.

Lángosos élménye valószínűleg a legtöbb embernek van Magyarországon. Sokaknak – köztük a szerzőnek is – az ételhez köthető első élménye a strandhoz, vízparthoz kötődik, de kiváló lángosok készülnek szerte az országban a vidéki piacokon is.

Jómagam ebben a lángosvilágban nőttem fel, az etalon épp ezért nálam kétségtelenül a klasszikus, sajtos-tejfölös változat némi fokhagymával, roppanós középső résszel.

Valami ilyesmit kerestem akkor is, amikor a Síp és a Dob utca sarkán nyíló Budapest Bites, a főváros legújabb lángosozójának megnyitójára elmentem. Joggal éreztem, hogy nyugodtan kereshetem ezt: a tulajdonosok elmondták, céljuk az, hogy az ízvilággal, a tradicionális élménnyel megfogják a magyarokat. Velük együtt pedig már jöhetnek a külföldiek is: ha az idelátogatók azt látják élőben, valamint a különböző értékelő felületeken, hogy ezt a lángost a magyarok tényleg szeretik, akkor ők is ezt választják.

A kérdés már csak az, hogy visszacsábítanak-e a belpesti lángosok.

21 fotó megtekintése

Hangulatos helyszín

Azok kedvéért, akik nem jártasak a pesti belvárosban, elmondjuk, hogy a Budapest Bites a Gozsdu udvar “bejáratával” szinte szemben található. Számos különböző stílusú vendéglátóhely található itt, sok esetben angol nyelvű feliratokkal az első helyen, hiszen rengeteg itt a külföldi.

A Budapest Bites esetében egyformán hangsúlyos a magyarok és a külföldiek megszólítása. Hangulatos teraszt kapott, és nem árulnak zsákbamacskát, a falon lévő, jól olvasható táblákon minden árral találkozhat az arra járó.

A beltérben dominálnak a meleg színek és a vidéki hangulatot idéző elemek, az összkép mégis fiatalos. Jól eltalálták ezt, meg kell hagyni.

Meleg színek a beltérben

Meleg színek a beltérben

Falatozzunk!

A nyitóbuli vendégserege kezdésképpen különféle, viszonylag hagyományos ízű lángosnegyedeket kóstolhatott. Azért teszem hozzá, hogy viszonylag hagyományos, mert egyeseknek már sok lehet a bacon-csípőspaprika kombó, és akkor még meg sem említettem a cézársalátás verziót.

Először egy sima sajtos-tejfölössel kezdtem. Olyan volt, mint az otthoni, amit szeretek.

De az otthoninál jobb a piacos vagy a strandos verzió.

Készülnek a falatok

Készülnek a falatok

Oké, elismerem, hogy az otthoni tésztáját nem én készítem, csupán kiolvasztom a bolti mirelitet. És épp ez az, amiért nem győzött meg a belvárosi lángos. Az eredmény nem volt olyan ropogós, mint a már említett helyeken.

Az alapélmény megvolt, innen inkább az egyre extrémebb ízek jöhetnek, gondoltam magamban. Innentől kezdve mondhatni az ismeretlenbe ugrottam, mivel nálam a lángosuniverzum állócsillaga mindig is a sajtos-tejfölös volt, némi fokhagymával. De az új gasztronómiai élményekre mindig is nyitott voltam.

Az ízskála következő szintje a magyaros lángos volt, a hagyományos feltétek mellett baconnel és erőspaprikával. Meglepődtem, hogy ez az egyveleg mennyire jól működik, bár tény, hogy maga a lángos mint hordozófelület, kezdett háttérbe szorulni. A cézársalátás verziónál ez végképp igaz volt, bár ott erről a csirkehús erős fűszerezése is tehetett.

Így néz ki egy magyaros lángos

Így néz ki egy magyaros lángos

A kínálat csúcsa: a lángosburger

A lángosfalatok után az étlap legdrágább tételét, a lángosburgert is kipróbáltam. A fogás pontosan az, aminek hangzik: a hamburger bucija nem zsemléből, hanem lángosból készül, és ezek közé kerül a magyar marhahús, a cheddar sajt, a titkos burgerszósz, a ropogós bacon, a paradicsom, az uborka és a saláta.

Érdekes az ötlet, a kivitelezés azonban nem sikerült a legjobban. Tegyük félre azt, hogy az én ropogóslángos-világommal teljesen szembemegy a még kisebb, vastagabb lángos mint buci koncepciója. Sőt, azt el is ismerem, hogy a puhább lángos még jobb is lehet bucinak, mint a ropogósabb.

Lángosburger

Lángosburger

Van azonban a lángosnak egy alapvető hátránya a zsemlealapú bucival szemben. Ez pedig az, hogy a folyósabb dolgokat a nyílt kenyértészta fel tudja szívni, ha pedig rászorítunk egy burgerre, akkor meg is tudjuk akadályozni, hogy a tartalom kihulljon a kezeink közül.

Ezt a lángosburgernél lehetetlen, legalábbis akkor, ha az ember tényleg hamburger módjára, két kézzel fogva vág bele a fogásba. Ahogy láttam, a legtöbben így próbálkoztak, és az eredmény hasonló volt: a (szerintem a kelleténél jóval borsosabb) szósz jelentős része távozott a kezek közül.

A kivitelezés másik problémája a buci-tartalom arány. Félig jóllakik az ember az üres lángossal, mire eljut a húshoz, ráadásul nem is egy, hanem két üres lángost is körbe kell rágni ahhoz, hogy meglegyenek az ízek. Jelen esetben a kisebb (és vékonyabb) lángosok vagy a nagyobb hús jelenthetnének megoldást.

Sokat kell harapni, mire az ízekig ér az ember

Sokat kell harapni, mire az ízekig ér az ember

Ezek után még egy desszert?

Mivel az étlapon édes lángosok is szerepeltek, bevállaltam még ezek közül is egyet. Ajánlások alapján végül a pisztáciás-málnásra esett a választásom, ami egy jó döntés volt a kulturált fogyasztás tekintetében. Vonzott még a mákos-fehércsokis is, de borzasztóan folyós volt az öntet, és mivel a lángostészta nedvszívó képessége nem túl combos, java része ennek is a tálcákon végezte.

A pisztácia- és a málnaszósz esetében ez a probléma nem állt fenn. Sűrűbbek voltak, stabilan a lángoson maradtak a gyümölcsökkel együtt. Azt viszont sajnáltam, amit a burgernél is, hogy sok az üres, ízesítés nélküli falat. Ez lelombozó tud lenni, amikor édes ízre vágyna az ember. A pisztácia és a málna viszont üt, mint nagyjából minden más desszertnél, így ezek az ízek ismét háttérbe szorították az alapvetést, miszerint éppen egy lángost eszek.

Kis területre koncentrálódik a feltét

Kis területre koncentrálódik a feltét

Árak

Olyankor, amikor a balatoni árak is a 2000 forintot közelítik, nem is mondható vészesnek a belvárosi lángosozó 2190 forintos üres lángosos alapára. Az összegek innen növekednek feltétektől függően: egy sajtos-tejfölösért 2990-et egy magyarosért 3890 forintot kérnek.

Az édes lángosok kisebbek a hagyományosaknál, így például egy baracklekvárosat már 1990 forintért is megkaphatunk. Itt a maximum 2790 forint (pisztáciás-málnás).

A lángosburgerek 4590 forintba kerülnek, van kecskesajtos és pulled porkos verzió is. Érdekes, hogy van napi menüje is a Budapest Bites-nak: így kaphat az ember gulyás- és egyéb leveseket 2990, illetve 2390 forintért.

Magyarul is kikerültek az árak

Magyarul is kikerültek az árak

Összegzés

Elhelyezkedéséből, valamint kedvezőnek mondható áraiból kiindulva a Budapest Bites népszerű választás lehet az éhes külföldiek körében. A nyitáskor tapasztalt ízélmények azonban nem győztek meg arról, hogy a magyarok rendszeresen visszajárnak majd ide lángosozni.

Utóirat

Cikkünk megjelenése után a Budapest Bites jelezte, hogy az általunk kóstolt lángosok nem feltétlenül egyeznek azokkal, melyeket a vendégeknek kívánnak készíteni. Kaptunk is tőlük néhány fotót, melyeken például már látszik, hogy az ízesítések sokkal nagyobb felületet borítanak a lángoson, illetve az adagok is nagyobbak a nekünk felszolgált kóstolóknál. Nézd meg a képeket galériánkban:

16 fotó megtekintése