
A különféle kenyérfélék már több ezer éve életünk szerves részét képezik, ezt számos régészeti lelet is bizonyította. Ebből a szempontból néhány törökországi lelet jár az élen. Ott találtak olyan ételmaradványokat is, melyek a bronzkorból, 5000 évvel ezelőttről származnak.
Az egyik ilyen lelet Kulluoba városából származik, és annyira jó állapotban maradt meg, hogy a szakértők a pontos kenyérreceptet is meg tudták állapítani. A kör alakú, lapos, nagyjából 12 centis átmérőjű étel a legrégebbi, amiről jelenleg tudnak a tudósok,
A recept ismeretében egy pékség ráment arra, hogy megfizethető áron készítsék el a különlegességet. Napi 300 darab, kb. 300 grammos veknit gyúrnak kézzel, majd sütnek ki, és kínálják 50 török líráért (450 forintért).
A kenyér összetevői között szerepel a búzaliszten felül lencse és bulgur (tört búza) is, így az eredmény egy gazdag, tápláló, alacsony gluténtartalmú, tartósítószermentes pékáru. A kulluobai kenyér népszerű is, a napi adag rendre el is fogy.