Life Fehér Patrik 2025. 06. 20.

Kiderült, nem véd meg az üveg a mikroműanyagtól, sőt

Váratlan hírrel rukkolt elő a NÉBIH francia megfelelője. Vizsgálatuk szerint egy csomó üvegben tárolt italban több a mikroműanyag, mint a palackos verzióban.

Napjaink egyik talán legriasztóbb egészségügyi kockázati tényezőjét a láthatatlan mikroműanyagok jelentik. Jelenlétükről nem is túl régóta tudunk, és egyelőre csak kevés vizsgálati eredmény látott napvilágot arról, mit okozhatnak ezek az anyagok, mellyel már szó szerint a tökünk is tele van.

Védekezni nem nagyon lehet ellene, tekintve, hogy a csapvíz is tartalmazhat mikroműanyagot, de voltak próbálkozások. Ilyen volt a műanyagpalackos italok kerülése, és az üveges kiszerelés választása, ha mód van rá.

Minderről azonban azért írunk múlt időben, ugyanis a NÉBIH francia megfelelője bejelentette, hogy több, általuk vizsgált termék esetében az üveges változat mikroműanyag-tartalma meghaladta a palackos verzió számait. Számokat is közöltek: az üveges italokban literenként átlagosan 100 mikroműanyag-darabka lebegett, 5-50-szer meghaladva a műanyagpalackos vagy a fémdobozos kiszereléseknél tapasztaltakat.

“Az ellenkező eredményre számítottunk” – summázta Iseline Chaib, a kutatást vezető PhD-hallgató a számukra is meglepő adatokat. Hozzátette, a dolog egyik magyarázata a kupak sérülékenysége lehet, mely külső ütés hatására masszívan szórhatja magából a belső műanyagborításról a mikroműanyagot az italba.

A vizsgálaton a legjobban egyébként a vizek szerepeltek, ezeknél még az üveges verzióban is csak 4,5 részecske volt a literenkénti átlag. Relatíve műanyagmentesnek bizonyultak még a borok is, de az üdítőkben, a limonádékban már jóval magasabbak voltak a számok. A legrosszabbul a sörök teljesítettek a vizsgálatokon.

Forrás: AFP
Kép(ek) forrása: Getty Images