Life Erdős Norbert 2025. 07. 04.

5 egyszerű nyári koktél, melyekkel a kerti partik királya leszel

Amikor a hosszú, napfényes, nyári délutánokat a barátokkal vagy a családdal töltjük, nincs jobb egy jéghideg, illatos koktélnál. Van néhány tuti tippünk!

Egy jól megválasztott ital nemcsak felfrissít a hőségben, hanem feldobja a hangulatot is, és igazán különlegessé teszi a hétvégi grillpartit. Összegyűjtöttünk öt olyan nyári koktélt, amelyek egyszerre üdítőek, pezsdítően ízletesek és nem utolsó sorban látványosak, ám nem szükséges hozzájuk semmilyen extravagáns, nagyon drága alapanyag.

“Rubint spritz”

  • 5 cl rebarbarás vagy bármilyen pink gin
  • 7,5 cl habzóbor/pezsgő
  • 2,5 cl gyömbéres üdítő (ebből érdemes jobb minőségűt választani, engedjük el az üzletek saját márkás termékeit)
  • citromhéj

Egyszerűen töltsd meg a poharadat jéggel (lehet akár pezsgős pohár is), küldd bele a gint, öntsd fel a habzóborral és a gyömbérrel, végül kanyaríts rá egy citromhéjat, hogy félig beleérjen az italba.

“Ranch Water”

  • 3 cl silver tequila
  • 3 cl frissen facsart zöldcitrom-lé
  • 1,5 cl narancslikőr
  • ízlés szerint szóda vagy extra dús ásványvíz (a fekete címkés)

Nagyon egyszerű elkészíteni: töltsd tele a poharad jéggel, add hozzá szép sorban a hozzávalókat, majd húzd fel a szódával, végül egyszer, óvatosan kevered meg, hogy a szénsav ne illanjon el.

“Virágposta”

  • 4 cl Tatratea (a 47%-os, virágos ízű)
  • 2 cl bodzaszörp
  • 10 cl prosecco/habzóbor/pesgő
  • 10 cl szóda
  • frissen facsart citromlé (kb. 1-2 cl, ízlés szerint)
  • néhány mentalevél

Tölts meg egy öblös, talpas poharat jó félig jéggel, majd tedd bele a mentaleveleket, a Tatrateát, a bodzaszörpöt és a citromlevet. Öntsd bele a szódát, végül óvatosan töltsd rá a proseccót, és finoman keverd meg.

“Kerti parti”: 

  • 5-6 cl a kedvenc ginendből
  • 1 cl cseresznyelikőr (a teljesen átlátszó fajta, pár ezer forintba kerül egy üveggel, nagyon sokáig elég, nem romlik meg)
  • 3 cl frissen facsart lime-lé
  • 2 cl cukorszirup (nem feltétlen kell venni, otthon is elkészíthető előre jó nagy mennyiség, sokáig eláll)
  • 4 bazsalikomlevél
  • 4 uborkaszelet
  • szódavíz vagy tonic

A szóda/tonik kivételével tedd a shakerbe az összes hozzávalót. A bazsalikomot és az uborkát alaposan törd össze. Adj hozzá jeget, majd rázd össze alaposan. Szűrd át egy Collins-pohárba (semmi extra, talán van is otthon ilyened, csak nem tudsz róla: egy hosszúkás, teljesen kör alakú pohár, amibe belefér 2-3 deci folyadék), és töltsd fel szódával vagy tonikkal. A díszítéshez használhatsz nagyon vékonyra szelt uborkát (héjával együtt) és friss bazsalikomlevelet.

“Ananászfress” (alkoholmentes)

  • méz
  • egy kis csokor korianderlevél
  • 1 lime leve frissen facsarva
  • ananászlé
  • jég
  • tonik

Egy kis ecsettel (mondjuk amivel a tojást kened a pogácsára) a mézzel húzz vékony csíkot a poharak peremére, majd tedd a őket a hűtőbe (akár a mélyhűtőbe), hogy a méz megdermedjen. Aprítsd fel a korianderleveleket, és szórd egy shakerbe. Add hozzá a lime levét, kb. 10 cl ananászlét és egy marék jeget. Rázd jól össze, amíg a shaker kívülről hideg nem lesz. Szűrd a hűtött poharakba, majd adj hozzá jégkockákat. Ezután ízlés szerint öntsd hozzá az ananászlét, majd a tonikot, végül finoman keverd át.

Merjetek kísérletezni a díszítéssel és az alapanyagokkal, hiszen a nyár a könnyedségről és a játékosságról szól. Ha pedig mindenkinek megvan az itala, emeljétek a poharatokat és élvezzétek a lemenő nap fényét.

Kép(ek) forrása: Getty Images