Július első teljes hetében az időjárás hozott némi enyhülést, de a hétvégére már ismét jobb idő várható. Elő lehet hát szedni a grillfelszerelést, előkerülhetnek a pácolt húsok, kolbászkák és a zöldségek is. Ilyenkor már összefut a nyál az ember szájában, de a várakozásokat le tudja lombozni, ha a fogás nem sikerül jól – igen, egy egyszerűnek tűnő grillfogást is el lehet rontani.
Vannak persze profik, akik csúcsra járatták már az ételkészítés ezen formáját is. Ilyen az amerikai Tyler Florence, akinek tévéműsorai, étterme, és szakácskönyve is van, és tudja, melyek azok az alapvető hibák, melyeket elkövetünk grillezéskor. Ezekből hoztuk el nektek a legfontosabbakat, melyeket galériánkban, az alábbi képre kattintva láthattok!
4 fotó megtekintése
A legtöbb fogásnak nem tesz jót, ha folyamatosan nagy hőt kap. Florence szerint a titok a hideg-meleg játékban van: érdemes mindig begyújtani a grillrács alatt, hogy legyen egy olyan felület is, ahol nincs annyira befűtve. Itt is elég meleg lesz ahhoz, hogy az ételek készüljenek, de ha folyamatosan nagy hő felett készülnek a fogások, fennáll a veszélye, hogy az át- vagy túlsült külső még félkész belsőt rejt
Fotó megosztása:
Csak óvatosan a csöpögő zsírral! Azt tudjuk, hogy a le-lecsöppenő zsír lángokat okoz, ez viszont nem tesz minden húsnak jót. Ha úgy látjuk, akkor az ilyen ételeket ne nyílt felületen, hanem pl. öntöttvas tálban vagy grilltálcán süssük
Fotó megosztása:
Ha szósszal ízesítjük az ételeket, ne tegyük azt hamar! A húsok lassabban sülnek, de az öntet már korán ráég a fogásra. Ajánlatos kb. 2/3-ig készre sütni a húst, és aztán szószozni, így mire teljesen megsül a hús, az öntetben lévő cukor is tökéletesen karamellizálódik kívül
Fotó megosztása:
Mind közül talán a legnagyobb hiba, amikor a tévében is látható grillnyomok megjelenésére törekedünk. Lehet, hogy látványos, de ettől nem sül meg jobban az étel, a kaja csak megég, ráadásul nehezebb lehet levakarni a fogást a rácsról is
Fotó megosztása:
Forrás:
CNN
Kép(ek) forrása:
Getty Images