Life Erdős Norbert 2025. 07. 31.

Megvan az ország tortája, és már képektől csorogni fog a nyálad

Balogh László és Kis Roland cukrászmesterek alkotása, a „DCJ Stílusgyakorlat” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd cukrász nyerte „Álmodozó” kreációjával.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben immár tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, amely az augusztus 20-i nemzeti ünnep, államalapító Szent István napja – hazánk szimbolikus születésnapja – alkalmából hivatott méltó módon bemutatni a magyar cukrászat hagyományait, értékeit és kreatív alkotóerejét.

A versenybe minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az Ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg a cukrász szakmai szervezet, Dobos C. József hungarikummá nyilvánított ikonikus remekműve, valamint a világhírű mester munkássága előtt tisztelegve.

A dobostorta

Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal éppen 140 évvel ezelőtt, 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. A mester célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon-vaníliás cukor és/vagy vanília rúd.

Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál (a dobostorta alapanyagai mellett):

  • a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor),
  • hungarikumpálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, illetve kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
  • őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)

Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket lehetőleg minimum három rétegben annak érdekében, hogy a torták hangsúlyosabban képviseljék a magyar cukrászat tradícióit.

Háromkörös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első zsűrizési körben 34 tortát értékelt a zsűri, melyek közül hat versenymunkát juttatott tovább.

A nevező cukrászok kreativitását dicséri, hogy az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. A borok közül a kadarka volt a legnépszerűbb, és természetesen a gyümölcspálinkák is szép számmal kerültek a receptekbe.

Az első fordulóban még anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újrakóstolták a döntős tortákat, és szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat az Ipartestület tanműhelyében, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozta, majd az elkészült tortákat is újra értékelte.

Galéria a győztes tortálról és készítőiről:

9 fotó megtekintése

A győztes „DCJ Stílusgyakorlat” készítői, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) így jellemzik alkotásukat:

„A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is.”

A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag, felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládés vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújtanak. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandulapraliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé-glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé.

Felkészültél? Megvan az ország tortája és itt egy galéria róla

A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez, és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt. A torta alsó részébe még mandulanugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Vadszüreti csábítás” torta lett, ezzel egy Csokoládé Akadémia-tanfolyam részételi lehetőséget is nyert. A harmadik helyen a „Fürtös menyecske” torta, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája-versennyel. Az idei győztes az “Álmodozó”, alkotója Kovács Alfréd a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza, aki tavaly a Magyarország Tortája díjat nyerte el. Az “Álmodozó”, békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül.

Mikor ehetünk belőle?

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a győztes tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. A torták minőségének védelme érdekében csak a jövő év elejétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület