
Beköszöntött az ősz, és ezzel együtt a mandarinszezon is. Igen, az a kis narancssárga gömb, amit “popcorn helyett” címszóval tolnak eléd a család egészségtudatos tagjai, mert tele van A- és C-vitaminnal, meg állítólag turbózza az immunrendszert a fertőzések ellen. Jól hangzik, amíg bele nem harapsz egy olyan példányba, ami savanyúbb, mint egy hétfő reggel.
Szerencsére van egy japán trükk, amivel elkerülheted ezt a csapdát.
Az igazi profik már a boltban kiszúrják a nyerő darabokat. A titok? Figyeld a formát: legyen szép kerek. A héja legyen vékony, kemény, de mégis rugalmas. Ezen felül ha édes az illata, jó eséllyel az íze is az lesz. Végül pedig a súly: a nehezebb példányok tele vannak lével, tutira nem száraz darabok, amelyek már tettek pár kört a tengeren.
Profin válogatva is akadnak savanyú találatok: ilyenkor jön a képbe a japánok titkos fegyvere. A tudományos maszlag mögötte az, hogy a meleg-hideg vizes sokkterápia semlegesíti a citromsavat, ami a lelombozó ízért felelős.
Tehát meg kell edzeni a kis bitangokat
A recept: végy két tálat Az egyikbe engedj kb. 40 fokos meleg vizet, a másikba jó hideget. Dobd bele a savanyú mandarinokat a meleg vízbe pont 10 percre. Ettől a héj pórusai kitágulnak, és a gonosz citromsav állítólag távozik.
A 10 perc leteltével kapd ki őket, és dobd át a gyümölcsöt a hideg vizes tálba pár percre. Ettől a pórusok sokkot kapnak és bezárulnak, a finom, édes lé pedig bennragad.
Most már csak ki kell venned, megtörölgetni, és élvezheted a munkád gyümölcsét: egy tökéletesen édes mandarint. Persze ez is csak mértékkel működik, a rohadt, penészes, szottyadt-löttyedt, kiszárított darabokkal a japán csodafegyver sem tud mit kezdeni.