Magic Erdős Norbert 2023. 02. 10.

Hivatalos: Mars-expedícióra indul egy privát űrvállalat

A Mars körüli mágneses teret fogja tanulmányozni Jeff Bezos milliárdos cége, a küldetést hivatalosan a NASA-tól kapta.

Hosszú idő telet el azóta, hogy Jeff Bezos elindította az Amazon internetes könyváruházat 1995-ben. Azóta Bezos a világ egyik leggazdagabb embere, vagyona 123 milliárd dollára tehető (44 442 360 000 000 Ft) és ő a tulajdonosa a Blue Origin űrvállalatnak is, akik most megkapták első komoly küldetésüket a NASA-tól.

Az amerikai űrhivatal közlemény szerint a Blue Origin csütörtökön vette át a megbízást, és a küldetés jövőre indulhat.

A Blue Origin új fejlesztésű rakétája, a New Glenn 2024 végén a floridai Cape Canaveral űrállomásról száll fel a NASA két űrszondából álló ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) missziójával.

Az ESCAPADE űrszondák mintegy 11 hónap alatt érik el a Marsot, ahol a bolygó körüli pályára állva gyűjtenek majd adatokat a Mars mágneses mezejéről és a napszéllel való kölcsönhatásairól.

Ezen a képen láthatjuk, mekkora a New Glenn a történelem korábbi űrrakétáihoz képest

Ezen a képen láthatjuk, mekkora a New Glenn a történelem korábbi űrrakétáihoz képest

A New Glenn a NASA űrhajósáról, John Glennről kapta a nevét, aki az amerikaiak közül 1962-ben elsőként kerülte meg a Földet. A rakétát legalább 25 küldetésre tervezték. A Blue Origin kisebb New Shepard rakétája, amely rövidebb, szuborbitális utakat képes megtenni, már kapott szállítási feladatokat a NASA-tól.

A Blue Origin egyike annak a 13 cégnek, amelyet a NASA tavaly választott ki a VADR (Venture-class Acquisition of Dedicated and Rideshare missions) programjába. Ennek keretében a magántulajdonú űrvállalatok kipróbálhatják új rakétáikat a NASA “kisebb” költséggel járó tudományos küldetésein.

Az amerikai űrhivatal számításai szerint egy VADR-programos indítás mintegy 300 millió dollárba (109 milliárd forintba) kerül. Azt azonban sem a NASA, sem a Blue Origin nem árulta el, hogy a készülő missziónak mekkora a költsége.

Forrás: NASA