Magic Fehér Patrik 2023. 02. 23.

Farkasszafari a vagyonos turisták legújabb szórakozása

A farkaspopuláció csökkenésével párhuzamosan elkezdtek olyan élményeseményeket szervezni, ahol a leggazdagabbaknak természetes körülmények között van lehetősége megfigyelni a ragadozókat.

Egykor nagy területen elterjedt ragadozónak számítottak a farkasok Európában és Észak-Amerikában, mára azonban populációjuk jelentősen megcsappant. Helyzetük kis túlzással az afrikai nagyvadakéhoz hasonlítható, sőt: már nem csak oroszlánok és orrszarvúk miatt lehet szafarira menni, a farkasok is ilyen utak főszereplőivé váltak.

A Four Seasons hotellánc időben felismerte a helyzetet, és a wyomingi Jackson Hole-ban található szállodájukat igyekeztek olyan központként eladni a potenciális látogatóknak, ahonnan egynapos farkasnéző kalandokra indulhatnak. Persze mindezt luxuskörülmények között, legfeljebb nyolc fővel, részben a természetre gyakorolt emberi hatás csökkentése, részben a szolgáltatás minőségének fenntartása érdekében.

Itt a gazdag turisták legújabb szórakozása, a farkas-szafari

Itt a gazdag turisták legújabb szórakozása, a farkas-szafari

A 16 ezer dollárba (mai árfolyamon 5,7 millió forintba) kerülő, októbertől májusig választható egynapos program reggel 6-kor egy eligazítással kezdődik, hétkor pedig már a magánrepülő várja az indulást a farkaskaland helyszínére. A Pilatus repülőgép azonban addig nem száll fel, míg meg nem érkezik meg a hotel összecsomagolt gourmet-reggelicsomagja.

Falatozás közben a túravezető mindent megmutat a levegőből, amit a lent elterülő Yellowstone Nemzeti Parkból látni érdemes, majd landolás után prémiumkategóriás SUV-okkal folytatódik az út. Ezek ablakaiból a szervezők szerint már biztosan lehet látni vadon élő farkasokat.

Itt a gazdag turisták legújabb szórakozása, a farkas-szafari

Itt a gazdag turisták legújabb szórakozása, a farkas-szafari

A napot a farkasok helyi ökoszisztémában betöltött szerepéről szóló különböző előadások színesítik, miközben hébe-hóba találkoznak is a vendégek néhánnyal közülük. Egy finom ebéd elköltését követően indul a vérbeli farkaslesés az erre kialakított, a Swarovski közreműködésével készített távcsövek segítségével. Szerencsével látni lehet, hogyan vadásznak, esznek, játszanak vagy éppen párosodnak ezek az állatok. A program délután ötkor, sötétedéskor ér véget a magánrepülős visszaúttal és a Jackson Hole-i hotel személyzetének szívélyes üdvözletével.

Az egynapos farkaskaland bevételeinek egy részét a szervezők szerint az állatok fennmaradására, a populáció védelmére költik, ez bevett szokás a hasonló utaknál.

Forrás: Four Seasons, nyitókép: Getty Images