Magic FIRSTCLASS 2023. 05. 18.

Milliárdos kincset birtokolt tudatlanul egy család

Elárverezik az utolsó magánkézben lévő Rembrandt-festménypárt, amelyet két évszázadon át őrizgettek a mit sem sejtő tulajdonosok.

Az 5-8 millió font (2-3,3 milliárd forint) értékűre becsült ovális portrékat két évszázada egy meg nem nevezett brit család birtokolja, azokat 1824 óta a nagyközönség nem láthatta, sőt a Rembrandt-szakirodalom sem ismeri. Az idős párt ábrázoló festményeket annak idején a Christie’s-től vásárolták a jelenlegi tulajdonosok ősei 1824-ben, amikor azok utoljára szerepeltek a nyilvánosság előtt.

A képeket a Christie’s egyik becsüse fedezte fel az angol család műgyűjteményének rutinszerű értékbecslése során. A tulajdonosok kedvelték a festménypárt, bár nem tudtak arról, hogy eredeti Rembrandt-művek. Újbóli felfedezésük után az amszterdami Rijksmuseum művészettörténeti és anyagtechnikai szempontok alapján is megvizsgálta, s keddi közleményében bejelentette: alá tudják támasztani, hogy valóban Rembrandt alkotta a képeket.

A híres holland festő által szignált, 1635-re datált kis formátumú olajfestmények Rembrandt két rokonát, Jan Willemsz van der Pluymot és feleségét, Jaapgen Carelst ábrázolják. A festménypárost június 10-14. között New Yorkban, június 21-24. között pedig Amszterdamban lehet megtekinteni, ezt követően visszaszállítják Londonba, ahol a Classic Week művészeti esemény keretein belül július első hetében lesznek láthatók. Az árverést július 6-án tartják.

Forrás: Getty Images, MTI
Kép(ek) forrása: Christie's