Magic FIRSTCLASS 2023. 05. 25.

Ennyi forint most a magyar diákok órabére

Átlagosan 18 százalékkal magasabb órabérre számíthatnak a magyar diákmunkások az idei nyári szezonban.

Tavalyhoz képest érezhetően visszaesett év közben a kiskereskedelemben foglalkoztatott diákok létszáma, nyáron azonban a jelek szerint fellendülés várható. 2023 első négy hónapjában 1770 forint volt a Trenkwalder által közvetített diákok átlagos órabére, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1505 forintos szintet.

Mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Kétezer forintot elérő órabérre főként azok a diákok számíthatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen alkalmaznak.

Érdekesség, hogy a ChatGPT használatát immár a diákmunkákra való jelentkezés során is érzékelik. Az előszűrő feladatok értékelése során egyértelműen látszik, hogy egy-egy komolyabb szakmai pozíció megpályázása során a diákok gyakran a mesterséges intelligenciát is segítségül hívják.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy hosszabb távon nem éri meg ezzel próbálkozni: egyrészt az így született válaszok egyelőre viszonylag könnyen kiszűrhetők, másrészt sikeres kiválasztás esetében is hamar kiderül, hogy a felvételin trükközés történt.

Kép(ek) forrása: Getty Images