Magic Fehér Patrik 2023. 05. 26.

Százmilliárdos hajóról nézhetik a leggazdagabbak a Forma-1-et

Zsúfolásig telik a hétvégére a Földközi-tenger luxushajókkal Monaco környékén a hétvégi Forma-1-es futamra, mutatjuk közülük is a legdrágábbat.

A Monacói Nagydíj gyakorlatilag az első, 1929-es futam megrendezése óta a csillogásról szól, napjainkban is a Forma-1-es naptár ékköve: hiába alakul át a sportág, egyetlen verseny presztízsértéke sem lesz soha olyan magas, mint a hercegségbeli megmérettetésé. A Földközi-tenger partjára ellátogatnak a világsztárok is, már-már kötelező itt a megjelenés. Sokak menetrendjébe viszonylag könnyű is beiktatni a hétvégi autóversenyt, ugyanis szinte a szomszédban tartják a cannes-i filmfesztivált.

Monacóba rengetegen érkeznek hajóval, egyes részeken ráadásul a versenypálya közvetlenül a kikötő mellett halad el, így a tulajdonosoknak el sem kell hagyniuk méregdrága járművüket ahhoz, hogy testközelből átéljék a Forma-1-es hangulatot. Természetesen idén is a legfényűzőbb jachtok lepték el a  miniállam kikötőjét, de közülük is kiemelkedik egy, melynek monacói felbukkanásáról egy amerikai sportközgazdász, Joe Pompliano számolt be a Twitteren.

Az Octopus nevű jacht nem ismeretlen a hajózás szerelmeseinek, hiszen már húsz éve járja a világ óceánjait. A 413 láb (126 méter) hosszú, 13 szobában 26 fő kényelmes elhelyezésére (+ 63 fős legénység 30 kabinban!) alkalmas hajót annak idején a Microsoft alapítója, a 2018-ban elhunyt Paul Allen rendelte meg, mindenféle földi jóval felszerelve. Felsorolni is nehéz, mi mindent találni a fedélzeten, de többek között bárok, fürdő, medence, könyvtár, mozi, edzőterem és kosárlabdapálya is színesíti a szórakozási lehetőségeket. Ha valaki a vendégek közül lekésné a hajó indulását, helikopterrel is megérkezhet, köszönhetően a két leszállópályának. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

7 fotó megtekintése
Kép: Daniel Perez Garcia-Santos/Getty Images

Kép: Daniel Perez Garcia-Santos/Getty Images

A 8850 tonnás óriást 8 dízelmotor mozgatja két propeller segítségével, együttes teljesítményük 19 200 lóerő. Csúcssebessége 19 csomó, vagyis 35 km/óra, de gazdaságos módban 15 csomós (28 km/órás) sebességgel közlekedik. Egy tank üzemanyaggal akár 23 ezer kilométert is megtesz az Octopus, igaz, ha újra kell tankolni félúton a Föld körül, az nem olcsó mulatság.

Kép: Daniel Perez Garcia-Santos/Getty Images

Kép: Daniel Perez Garcia-Santos/Getty Images

Allen élete során nem csak fényűzésre használta a hajóját, számos tengeri és óceáni mentő-, illetve felderítő akciónak kölcsönadta – a fedélzeten található két tengeralattjáró erre a feladatra is alkalmassá tette. Egyszer egy helikoptert is megmentettek vele, amikor kényszerleszállásnál csak a jacht volt “kéznél”. A Microsoft-alapító halála után némi idő eltelt, mire gazdára talált a hajó, jelenleg egy svéd milliárdos tulajdona az Octopus.

Kép: Daniel Perez Garcia-Santos/Getty Images

Kép: Daniel Perez Garcia-Santos/Getty Images

Azt nem tudni, hogy az új tulaj, Roger Samuelsson látogatott-e el vele Monacóba, a hajót ugyanis ki is lehet bérelni. A jelenleg 285 millió dolláros értékre (98,7 milliárd forint) becsült Octopus bérleti díja heti 2,4 millió dollár, átszámítva 832 millió forint.

Forrás: Twitter/Joe Pompliano
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Bryn Lennon - Formula 1/Getty Images